Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je danas na prikriveno špansko državljanstvo i sumnjive aranžmane predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca sa osuđivanim licima iz FBiH. U odgovoru na optužbe Debevec je pozvao Dodika da objavi dokaz o njegovoj korupciji. Između ostalih, ovo je bila jedna od ključnih tema večerašnjeg Teleringa u kojem je Dodik bio gost.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Suda BiH primjer je nefunkcionalnog pravosuđa u BiH. Dodik je Debevca optužio za sumnjive aranžmane, ali i za posjedovanje neograničene moći da izdaje naloge za prisluškivanja, te za prikrivanje španskog državljanstva. Svaku od optužbi Debevec je demantovao i pozvao Dodika da ih dokaže.

– Vidim da je kasnije reagovao i nešto pomenuo kako ja imam državljanstvo Srbije. Tačno je da imam državljanstvo Srbije i ja sam to prijavio. Što se tiče njegove priče o imovini, sve što imam u Rusiji poklanjam njemu, tako da može to tamo da proda, pa fino upotrijebi u odbranu od silnih optužbi – kaže Dodik.

Dodik je govorio i o sprezi pravosuđa i obavještajnih struktura u BiH. Optužbe je iznio i na račun pojedinih ambasadora koji su, kako je rekao, po njegovom saznanju vršili pritisak nad sudijama i tužiocima za pokretanje postupka protiv pojedinaca u BiH.

– Danas slušam ove kao prijatelje američke koji kažu – “borba za vladavinu prava”. Kojeg prava, izvinite? O čemu pričate? O tome kako direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH može da bude čovjek bez diplome, a piše tamo da mora da ima diplomu? O tome pričate? Ili o tome da predsjednik Suda može da bude čovjek koji skriva svoj identitet? Nije sporno, može on da ima i pet državljanstava, ali da li ima razlog da krije to? – pita Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je komentarisao i nedavno održane izbore u Crnoj Gori. Dodik je istakao da očekuje da lideri tri partije, koji imaju potreban broj poslaničkih mjesta da bi formirali Vladu, ubrzo završe taj proces i tako stabilizuju situaciju u toj zemlji.

Dodik kaže da ne bi volio da Crna Gora postane novi faktor nestabilnosti na Balkanu.

– Naravno da ne bih volio da Crna Gora, zato što je vještački pravljena u smislu nametanja crnogorskog identiteta svim drugim identitetima, postane faktor nestabilnosti. Nadam se da će nova opoziciona struktura napraviti dobar okvir za stabilnost – navodi srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, govorio je i o očekivanjima ove stranke na predstojećim lokalnim izborima u BiH, navodeći da očekuje da njegova stranka osvoji vlast u svim gradovima i u 53 opštine u Republici Srpskoj.

Dodik je ukupno stanje u Republici Srpskoj ocijenio kao dobro, kao i način rada Vlade, čime je demantovao navode u pojedinim medijima o smjenama na čelu pojedinih resora.

Izvor: RTRS