Polaganjem vijena na spomenik palim borcima Kozare i bistu Skendera Kulenovića na Mrakovici sutra se nastavljaju 48. Književni susreti na Kozari, najavljeno je danas iz Gradske uprave.
Vijence će položiti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, pjesnik Mile Mutić koji je bio učesnik 1. Književnih susreta na Kozari 1964. godine i pjesnikinja Dragana Kragulj.

Ovaj memorijalni dio Književnih susreta najavljen je za 11.00 časova, a pjesnici Mutić i Kraguljeva tom prilikom govoriće poeziju posvećenu Skenderu Kulenoviću.

Žiri u sastavu profesor Milo Lompar i pjesnici Miroslav Maksimović i Đorđo Sladoje ranije je odlučio da akademiku Dragoslavu Mihailoviću bude dodijeljena nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za životno djelo, a u izdavačkoj djelatnosti za ovu godinu pripremljene su četiri nove knjige iz edicije “Književni susreti na Kozari”.

Po izbijanju epidemije virusa korona organizacioni odbor odlučio je da se Književni susreti realizuju u kombinaciji tradicionalne i video forme. Tri događaja održavaju se uživo, a sve ostale manifestacije koje su sastavni dio susreta u video formi.

Prvi živi događaj je pjesnički čas održan 3. septembra na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka, majka Knežopoljka”, drugi je najavljen za sutra, a treći će biti uručenje nagrade laureatu 18. septembra u svečanom salonu SANU u Beogradu.

Svi video sadržaji biće prikazivani na sajtovima Grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari, te na Televiziji Prijedor.

Ovogodišnji Književni susreti održavaju se u znaku jubileja 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića.

Izvor: Agencija

Foto arhiva