Marko Šabić (44) iz Gornje Ravske kod Prijedora, optužen za ubistvo policajca Slađenka Tubina i pokušaj ubistva oca Veselka, oba krivična djela počinio je u stanju neuračunljivosti, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu vještak neuropsihijatar Ratko Kovačević.

Ovo je svojevrstan obrt u suđenju, s obzirom na to da se tokom ranijeg vještačenja Kovačević nije mogao da odredi o njegovom stanju. Zbog toga je urađena dopuna vještačenja kojeg je sa Kovačevićem radila psihijatar Persa Gunjević.

– Nakon što smo dobili izjavu optuženog i dodatnu medicinsku dokumentaciju, utvrdili smo da su njegove sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima bile isključene u vrijeme počinjenja oba krivična djela – rekao je Kovačević.

Dodao je Šabić ne boluje od trajne duševne bolesti i privremenog duševnog  poremećaja, ali da pati od psihotične anksioznosti.
Tužilac Slobodan Ćelić je pitao vještaka da li je kontradiktorno tvrditi da optuženi boluje od duševne bolesti i zaključak o neuračunjivosti.

Predsjednika sudskog vijeća Branimira Jukića takođe je interesovalo kako je psihotična anksioznost kod optuženog uticala na shvatanje značaja djela i upravljanje postupcima.

– Kod optuženog je prisutna napetost, strah i nerealna strepnja za život što je  dovelo da krivičnih djela. To njegovo stanje i organski poremećaj ličnosti zbog ranije teške povrede glave, emocionalna nestabilnost i zloupotreba droga otuđili su ga od realnosti. Sve su to predispozicije za upadanje u stanje neuračunjivosti – pojasnio je Kovačević.

Saslušanjem vještaka, završen je dokazni postupak, a tužilac Ćelić najavio je izmjenu optužnice u skladu sa novim psihijatrijskim nalazom optuženog. Ćelić je od suda tražio da donese novo rješenje o pritvoru na osnovu kojeg će Šabić biti smješten u posebnu prostoriju ili zdravstvenu ustanovu zatvorenog tipa do okončanja postupka.

Šabića optužnica tereti da je 21. aprila 2019. nakon svađe sa suprugom ubo oca Vesleka dva puta nožem u leđa, a zatim se s lovačkom puškom zaključao u toalet u kući u Gornjoj Ravskoj kod Prijedora. Nakon što je policajac Slađenko Tubin ušao u kuću i tražio da izađe i odbaci oružje, Šabić je na njega zapucao i pogodio ga u stomak. Tubin je odvezen u bolnicu i Prijedoru gdje je preminuo, a Šabić je isti dan uhapšen.

Izvor: Glas Srpske