Istraga o direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću je otvorena u Tužilaštvu BiH, piše portal Patria.

Kako saznaje portal Patria od istražnih organa, riječ je o više tačaka zloupotrebe za koju je osnovanu sumnju utvrdilo Tužilaštvo BiH.

– Dugo se o svemu pisalo i pričalo u javnosti, a sada je jasno – Osman Mehmedagić i zvanično je osumnjičen – navodi se u tekstu ovog portala.

Patria saznaje da Tužilaštvo Mehmedagića sumnjiči da je krivotvoreći diplomu i obavljajući nezakonito funkcije u OBA BiH, za koje je potrebna visoka stručna sprema, pribavio više stotina hiljada KM koristi za sebe.

– Potvrdi li se osnovana sumnja Tužilaštva i na Sudu BiH, Mehmedagić će sav nezakonito stečeni novac i imovinu morati vratiti državi – ističe se u tekstu.

Ali, Tužilaštvo ne sumnjiči Mehmedagića samo za nezakonito stečen novac, već i za nezakonito proglašenje diplome tajnim dokumentom, što je su suprotno odredbama Zakona o tajnim podacima BiH, navodi se u tekstu.

Tužilaštvo će, prema saznanjima portala Patria, u narednom periodu ispitati imovinu koju je Osman Mehmedagić stekao u posljednjih nekoliko godina, nezakonito obnašajući funkciju direktora OBA.

Izvor: nap.ba