Srbija i Republika Srpska su juče prvi put obilježile zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Svečano je bilo u čitavoj Srbiji i Republici Srpskoj a trgovi i centralne ulice i javne institucije gradova su bili okićeni zastavama.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srpske 10.9.2020. godine, usvojila zaključak da se dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, u budućnosti obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je to istorijski značajan datum za srpski narod sa ove i one strane Drine.

Prema usvojenom zaključku, republički organi i jedinice lokalne samouprave u obavezi su da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske…

Pored zastava koje su se vijorile širom Republike Srpske, u Banjoj Luci je održana i svečana akademija uz visoke zvaničnike, u Trebinju, Brčkom i Sokocu su položeni vijenci na spomen obilježja, u Zvorniku organizovani istorijski časovi, istaknute su bile zastave u Modriči, Bijeljini, opštini Jezero i mnogim drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj….

Samo Grad Prijedor je opet zakazao u obilježavanju bitnih datuma za srpski narod. Ni zastave, ni pomena ni obraćanja ni čestitke od strane gradskih očeva. Smiju li se to vlastodršci, kojima je još ostala samo prazna „riječ“ usuditi da proslave još jedan značajan datum za srpski narod?

Hoće smjeti, STIDLJIVO, dok prođu decenije, kao što su i prigodno počeli „davati na značaju “ obilježavanju 9. januara i to u posljednje dvije godine, u čitavih 28.

prijedor24h