Nakon što je godinama ignorisala kriminal i brojne nezakonitosti vlasnika ribnjaka “Saničani” u Prijedoru, vlast Republike Srpske je konačno odlučila da povuče potez koji bi mogao okončati agoniju u ovom privatizovanom, nekada veoma uspješnom, preduzeću. Pravobranilaštvo Srpske je podnijelo prijedlog za otvaranje stečaja, a Okružni sud u Prijedoru je donio odluku o pokretanju prethodnog postupka, saznaje portal CAPITAL.

Sud je zabranio vlasniku preduzeća da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže sa pokretnom i nepokretnom imovinom, te novčanim sredstvima preduzeća, i obustavio sva prinudna izvršenja koja se vode protiv “Saničana”.

Cilj mjera je da se obezbijedi imovina stečajnog dužnika tokom prethodnog postupka, odnosno do donošenja odluke o otvaranju stečajnog postupka ili odluke o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Ove mjere su uslovnog karaktera, odnosno vezane su za saglasnost privremenog stečajnog upravnika”, stoji u rješenju suda.

Inače, većinski vlasnik preduzeća “Saničani” koje upravlja istoimenim ribnjakom, nekada najvećim u BiH, je Radojica Ratkovac.

Kontroverzni biznismen je u privatizaciji postao vlasnik više preduzeća u Srpskoj koja su uglavnom poznata po nezakonitostima u poslovanju i nagomilanim dugovima prema radnicima i državi.

Ista situacija je i sa ovim privrednim društvom. Od 2013. kada je u njega ušao, krenuo je njegov lov u mutnom. Duguje se državi, dobavljačima i radnicima.

Kriza u ribnjaku, iz kojeg se nekada godišnje izlovljavalo i po 1.500 tona ribe, kulminirala je u martu prošle godine. Radnici su zbog dugovanja obustavili izlov, a jedan od njih je i fizički nasrnuo na Radu Ratkovca, Radojičinog brata i nekadašnjeg direktora.

Kako se poslovalo u ribnjaku uvjerila se i prijedorska policija. Radu Ratkovca i Pavlu Vurunu kao rukovodioce su prije dvije godine prijavili Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog sumnje da su preduzeće oštetili za 762. 000 KM.

Vode Srpske su zbog neispunjavanja uslova ribnjaku oduzele vodnu dozvolu još krajem 2016. godine, a zbog neadekvatnog održavanja predstavlja sve veći ekološki i bezbjednosnosni problem Prijedora. Poreska uprava RS im je zbog dugova blokirala račune.

Podsjećamo, Radojica Ratkovac preko svog preduzeća “R&S Company” posjeduje i ribnjak u Prnjavoru, a kojeg je takođe doveo do stečaja.  

Gipsara “Volari” u Šipovu čiji je takođe vlasnik je pred stečajem, a poznata banja “Guber” kod Srebrenice koju je kupio 2008. godine pod njegovim upravom nikada nije zaživjela.

Izvor: Capital