U Prijedoru će 13 učenika Mašinske i Elektro-tehničke škole biti plaćano sa oko 140 KM mjesečno za izvođenje praktične nastave u lokalnim preduzećima.

govore o izvođenju praktične nastave kod poslodavaca danas su potpisali Grad Prijedor, Udruženje „Progres“ iz Sarajeva, Mašinska i Elektro-tehnička škola i preduzeća. Udruženje „Progres“ finansira praksu 11 učenika u prijedorskom „Arselor Mitalu“, „Toplani“ i „Autotransportu“, dok Grad Prijedor plaća praksu dva učenika.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Direktorica Mašinske škole Dijana Šobot kaže da će praktičnu obuku pet učenika ove škole stipendirati Udruženje „Progres, a jednog Grad Prijedor.

– Udruženje progres već nekoliko godina stipendira učenike i sa njima imamo odličnu saradnju. Ovo mnogo znači za škole, ali i za učenike, jer na taj način pružamo podršku i stimulišemo – rekla je Šobot.

Direktor prijedorske Elektro-tehničke škole Dragoja Mijić izjavio je da će praktičnu obuku šest učenika iz ove škole stipendirati Udruženje „Progres“, dok Grad Prijedor plaća praksu jednog učenika.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Svake godine se povećava broj učenika koji se stipendira na ovaj način. Ovo je značajna stvar koja podstiče da se učenici opredijele za zanatska zanimanja, i da idu na praksu u privredi. Imaju interes i oni i privreda i kada se to sve sklopi dolazi se do jednog odličnog projekta – ističe Mijić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Koordinator projekta „Pro posao“ Udruženja Progres iz Sarajeva, Elvir Čaušević je rekao da se ovaj projekat realizuje u 10 regija u čitavoj BiH.

– Projekat obuhvata dva segmenta. Jedan segment je sufinansiranje praktične obuke i stručno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba, a drugi segment je stipendiranje izvođenja praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavca, znači izvan škola. Za ovu drugu aktivnost, Udruženje „Progres“ u ovoj godini izdvojilo je 7. 200 KM, stipendiraće se 13 učenika. Petoro je planirano od januara do maja, a osmoro od septembra do kraja decembra ove godine – rekao je Čaušević.

On je dodao da je na osnovu memoranduma koji je potpisan uključen i Grad Prijedor u sufinasiranje prakse kod poslodavca.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je podsjetio da lokalna uprava sa Udruženjem „Progres“ iz Sarajeva i uz finansisju pomoć Fondacije „Ving of hop“ iz Njemačke sarađuje u dva projekta.

– To je stipendiranje praktične nastave učenika i pomoć nezapsolenim u prekvalifikaciji i sticanju novih zananja. Trenutno osam mladih ljudi u pet firmi obavljaju praktičnu nastavu i stiču znanja za određene poslove, a danas potpisujemo ugovore za 13 učenika. Ovi praktični projekti govore da se Grad Prijedor bori za svako radno mjesto. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i dalje u saradnji sa Udruženjem Progres i fondacijom „Ving of hop“ iz Njemačke -rekao je Đaković.

On je dodao da Grad stipendira praksu dva učenika sa 1.200 KM, dok Udruženje Progres stipendira 11 učenika sa 5.600 KM.

Izvor: Srpskainfo