Zvanična posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu izazvala je lavinu negativnih komentara kako od strane druge dvojice članova Predsjedništva tako i od pojedinih bočnjačkih političara.

Na taj način je ova zemlja po ko zna koji put srozana na nivo seoske pijace.

Da BiH sve više liči na pijacu ili neko zabačeno selo, a sve manje na državu, najbolji dokaz za to su upravo najviši funkcioneri u BiH, koji ne umiju da ostave sa strane lične frustracije ili želje i počnu se ponašati kako dolikuje osobama na tako odgovornim funkcijama.

Najsvježiji primjer je Dodikova posjeta Zagrebu, gdje je otišao na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Umjesto da pozdrave posjetu jednog od najviših funkcionera BiH susjednoj državi, druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ali i pojedini bošnjački funkcioneri, njegov odlazak u Zagreb su pokušali da minorizuju tvrdeći kako je riječ o privatnoj posjeti.

FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Dodikov sastanak s hrvatskim državnim vrhom okarakterisali su kao pokušaj “ostvarenja onoga što su Milošević i Tuđman zamislili u Karađorđevoj”, aludirajući na to kako Hrvatska i Srbija žele da podijele BiH na tri dijela.

Komšić je otišao i korak dalje svojom skandaloznom izjavom kako  je “konstutivnost naroda prevaziđena, te da je čak ni Evropa ne priznaje”.

Osim što su svojim izjavama pokušali osporiti legitimnost legalno izabranog člana Predsjedništva iz Srpske, Komšić i Džaferović su svojim izjavama pokazali da ne priznaju ni ostala dva naroda – Srbe i Hrvate, koji žive u BiH, kao ni njihove izabrane predstavnike.

Iz Zagreba im je, u međuvremenu, stigao “vruć tuš” nakon što je saopšteno da je Dodik došao u Hrvatsku na poziv predsjednika Milanovića.

Hrvatski predsjednik je “opalio” dodatni šamar Komšiću izjavom da je izabran na funkciju člana Predsedništva zahvaljujući bošnjačkim glasovima, te da ne predstavlja hrvatski narod.

– Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Dejtonu? Da li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma. Tri člana Predsjedništva BiH su predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato što mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu – izjavio je Milanović.

Dodao je da je Dodik za Hrvatsku sagovornik, kao što je sagovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke.

– To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Jahorina. To se ne može zaobići ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo – istakao je Milanović.

Dodao je da “razgovara s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu”.

Ovime je Milanović jasno dao do znanja da je Dodik za njega potpuno relevantan sagovornik, kao jedan od visokih funkcionera BiH, bez obzira na histeriju iz Sarajeva.

Šta je to tačno zasmetalo pojedinim bošnjačkim političarima kada je riječ o Dodikovoj posjeti Zagrebu? Da li to što pokušava da izgradi dobre odnose s Hrvatskom ili to što je zvanični Zagreb pozvao na sastanak srpskog člana Predsjedništva, a ne i ostalu dvojicu članova?

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Prema ocjeni analitičara, bošnjački političari i dva člana Predsjedništva svojim izjavama nimalo nisu naštetili Dodiku već upravo Bosni i Hercegovini.

– Ne zato što su time pokazali da je BiH nemoguća država, kako bi to neki protumačili, već jer su time pokazali da ova država, na žalost ima nedorasle i nezrele funkcionere, koji ne mogu odvojiti lično od državnog, niti mogu prihvatiti činjenicu da ovdje žive tri konstitutivna naroda koja se jednako pitaju i jednako odlučuju o svim važnim pitanjima – navode sagovornici Srpskainfo.

Dodaju da to najbolje ilustruje Džaferovićeva izjava u kojoj navodi da prekjučerašnji sastanci u Zagrebu “nemaju nikakve veze s Predsjedništvom, niti za državu BiH znače bilo šta”, zaboravljajući pri tome da je i Dodik član Predsjedništva kao i on, te da ima puni legitimitet da predstavlja ovu zemlju van njenih granica.

Politički analitičar Pejo Gašparević kaže za Srpskainfo da je Dodikova posjeta Zagrebu ponovo potvrdila svu složenost političkih odnosa u BiH.

FOTO: SCREENSHOT TELEVIZIJA JADRAN
FOTO: SCREENSHOT TELEVIZIJA JADRAN

Pejo Gašparević

On ističe da je dovoljno samo pogledati ko je bio protivnik njegovog odlaska u Zagreb i sa kojim obrazloženjem.

– Dakle, dva člana Predsjedništva, od kojih je jedan iz bošnjačkog naroda, a drugi kojeg su izabrali Bošnjaci. Iako je hrvatskih korijena Komšić politički ne predstavlja Hrvate. Oni su bili protiv Dodikove posjete, dok s druge strane stranke koje predstavljaju hrvatski politički korpus nisu imali ništa protiv prekjučerašnjih susreta u Zagrebu – podsjeća Gašparević.

Dodaje da je Dodikova posjeta bila sasvim legalna i legitimna, jer je otišao na poziv hrvatskog predsjednika.

Gašparević ističe da na sastancima nije bilo razgovora o “visokoj” politici već, prije svega, o praktičnim problemima kao što je rješavanje infratsrukturnih pitanja, problema hrvatske imovine na području Srpske, gdje je predviđena izgradnja autoputa, i slične teme.

– To su praktični problemi o kojima treba politički diskutovati. Gledajući s te strane, razgovori su bili vrlo korisni. Ipak, kao što vidimo, ta posjeta je podložna različitim interpretacijama, u zavisnosti iz kojeg ugla se gleda i s kojom motivacijom – zaključuje Gašparević.

Ivanić: Niko nema pravo monopola

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je za Srpskainfo da Dodik ima legitimno pravo da ide gdje hoće i sastaje se s kim hoće.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da svaki član Predsjedništva ima pravo da ide u posjete u druge zemlje.

Ivanić kaže da to uvijek ne mora biti u smislu neke zvanične posete. Naravno, kako ističe Ivanić, kada nije riječ o zvaničnoj posjeti onda se razgovara u svoje ime i na to, opet, svako ima pravo.

– Druga stvar je što smatram da Dodik posjetom Zagrebu nije ništa postigao ili barem to tako nije predstavljeno. Očekivao sam da će se bar otvoriti tema Trgovske gore i skladišta nuklearnog otpada. Tu se apsolutno ništa nije desilo. Nije bilo nikakve najave ni oko toga kada će biti završen most na Savi. Dakle, nisam vidio da je dogovorena niti jedna konkretna stvar – ističe Ivanić.

Komentarišući histeriju iz Sarajeva na Dodikovu posjetu Zagrebu, Ivanić ističe da je ona odraz frustracija. Prema njegovim riječima, da je bilo ko od njih bio u Zagrebu, umjesto Dodika, sigurno to ne bi osporavali.

– Činjenica da je to uradio neko iz Srpske očito im smeta. To je neka vrsta poistovjećivanja ostalih članova Predsjedništva sa BiH. Ova država je uvijek rezultat kompromisa i niko od njih nema pravo monopola nad BiH – poručuje Ivanić.

Izvor: Srpskainfo