Na Kozaru je u petak doputovalo 13 mališana, članova „Anemone“, Udruženja koje okuplja oboljele od astme. U vazdušnoj banji će boraviti do ponedjeljka i to isključivo zahvaljujući Daliboru Pavloviću, šefu odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada, koji im je donirao sredstva kojim su pokrili troškove boravka na Kozari.

Ilinka Macura, predsjednica „Anemone“ kaže da je boravak na planini za ovu djecu izuzetno važan. Vrijeme provode u šetnji, vježbama disanja, učešću u malim astma školama i podrazumijeva se druženju. I što je najvažnije bolje se osjećaju.

– Boravak ovdje fantastičan je za njihovo zdravlje. Toliko pozitivan da prestaju čak  uzimati pumpice. Ovdje imaju sve što im treba – kaže Macura koja se Daliboru Pavloviću zahvalila na ovoj za njih značajnoj donaciji.

Pavlović je nekoliko sati na Kozari proveo u druženju s djecom „Anemone“. Kaže da je na ideju da im pomogne došao tokom razgovora s Ilinkom koja mu je, kako kaže, ukazala na to koliko je boravak djece na planinskom i svježem vazduhu značajan za njihovo zdravlje.

– Odlučio sam da im izađem u susret i pomognem u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi ta djeca već sada magloviti Prijedor, zamijenila Kozarom, i ovdje prodisala. Ovo je samo moj skroman doprinos Udruženju koje nema dovoljno sredstava iz budžeta grada. Koliko sam informisan ono što dobijaju iz gradske kase dovoljno je da plate troškove održavanja kancelarije. Smatram da im treba povećati ova izdvajanja i to ćemo uraditi već na prvom rebalansu budžeta, kako bi ovdje na Kozaru moglo doći što više djece koja imaju ozbiljne problema sa astmom – rekao je Pavlović.

Dodaje da bi po ovu djecu bilo najbolje da najmanje jednom mjesečno borave na Kozari.

– U skladu s tim treba planirati sredstva iz budžeta za narednu godinu. Lično sam se uvjerio koliko im to, što su ovdje, znači. Djeca su zadovoljna, srećna, ne koriste pumpice koje su im u gradu neophodne. Zadatak nam je da posebnu pažnju posvetimo našoj djeci. Ona su naša budućnost i ako njima ne možemo pomoći, ne znam kome bi drugom trebali – rekao je Pavlović i apelovao na privrednike, političare, one koji mogu da pomognu, da razgovaraju s predsjednicom Udruženja „Anemona“ i na sličan način, kao što je on to uradio, im izađu u susret.

A koliko je Pavlovićev humani potez bio pravi potvrdili su nam i članovi „Anemone“ Tanja Mikanović i Aleksa Mišković.

Tanja priča da je članica „Anemone“ već pet godina, a da je na Kozari boravila desetak puta.

– Fokusiramo se na druženje i vježbe disanje. Ovdje ne koristim pumpicu, pa čak ni kad se vratim kući u Prijedor, dan-dva poslije boravka na Kozari – kaže Tanja.

Slično priča i njen drugar Aleksa koji je na Kozari proveo nekoliko vikenda.

– Ovdje mnogo lakše dišem. Igramo se, vrijeme provodimo na igralištu, u šetnji i vježbanju. Lijepo nam je – kaže Aleksa.

Izvor: Infoprijedor