Već danima traje medijska hajka iz Sarajeva protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Sarajevski portali cijelu su priču pokrenuli na osnovu izjave zaštićenog svjedoka, koji je u iskazu pred Sudom BiH, navodno povezao Viškovića sa dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Da je ova priča medijski bezuspješno eksploatisana i prije skoro 10 godina pokazuju i presude protiv direktora, urednika i novinara BHRT-a, koji su zbog klevete novčano kažnjeni.

Sarajevski portal istraga.ba izgleda da nastavlja tamo gdje je BHRT i emisija “CRTA” stala 2011. godine. Zbog serijala priloga o umiješanosti čelnih ljudi milićkog “Boksita”, među kojima i Radovana Viškovića u navodno premiještanje masovnih grobnica u Novoj Kasabi, urednici i novinari BH javnog servisa zaradili su tužbu.

 

Sedam godina kasnije i presudu za klevetu, jer su u spornim prilozima puštali iskaze Duška Vagurića, u kojim je on iznosio lažne tvrdnje protiv Rajka Dukića i Radovana Viškovića. Vagurić je u prilozima magazina “CRTA” tvrdio da je Dukića i Viškovića u julu 1995. godine vidio u mjestu Nova Kasaba, gdje je, kako je naveo, vidio i mrtve ljude.

“Viškoviću, sad ćeš dobiti kamione i utovarivače. Vozite ih. Znaš šta ćeš raditi i da mu Višković odgovara
– Nije nam Mladić tako naredio.
– Kako vam je naredio?
– Da ih vozimo u Kladanj.
– Јa sam vama Mladić ovdje i nemoj mnogo da pametuješ- i upali BMW i ode prema Konjević polju”

Presudom Osnovnog suda u Vlasenici direktor, urednici i novinar BHRT-a bili su dužni da isplate “Boksitu” 11.400 maraka. Na sudu je dokazano da Vagurić nije govorio istinu, jer nije u to vrijeme mogao biti u Novoj Kasabi. To su portvdila i izjavama dvojica njegovih saboraca Milorad Ivanović i Mićo Kandić.

– Njegova izjava da je tada vidio u uniformi Radovana Viškovića je čista besmislica. Prvo, on Vagurić, kao što su rekli njegovi saborci nije bio tu. Drugo, što tada u Novoj Kasabi nije bio ni Višković Radovan, a ni Rajko Dukić. Treće, tada se Dukić i Višković nisu ni poznavali. Četvrto, Dukić nije bio u Kasabi, niti je vozilo BMV ikada imalo diplomatske tablice – navodi se u krivičnoj prijavi.

Da je svjedok iznosio neistine utvrdio je i sud jer je utvrđeno da je Višković Dukića upoznao tek u avgustu 1996.godine kada je počeo raditi u “Boksitu” iz Milića.

Ova presuda postala je aktuelna nakon što je portal istraga.ba objavio iskaz zaštićenog svjedoka koji za isto djelo tereti premijera Radovana Viškovića.

Izvor: RTRS