Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, ova banka ostvarila rekordan plasman sredstava od 128.147.651 KM, te da je plan plasmana ostvaren već u julu.

Vrhovac je dodao da je do kraja avgusta plasman bio 116 odsto od planiranog za cijelu godinu.

Prema njegovim riječima, IRB se u situaciji pandemije virusa korona postavio kao stub razvoja i podrške privredi Republike Srpske.

Profit u ovoj situaciji nije bio na prvom mjestu, već podrška očuvanju radnih mjesta i dalji razvoj privrede. Tako smo preduzeli dosta mjera kako bismo olakšali i rasteretili poslovanje privrede”, rekao je Vrhovac za “Euro-blic”.

On je naveo da je u skladu sa ulogom IRB-a u podršci privredi ostvaren rekordan plasman.

“Od početka godine do 31. avgusta, IRB je odobrio putem kreditnih plasmana 128.147.651 KM. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine odobreno je 92.905.625 KM. Ovaj plasman smo ostvarili i pored činjenice da imamo veliki pad povrata plasiranih sredstava zbog velikog broja odobrenih moratorijuma”, pojasnio je Vrhovac.

On je naveo da je ove godine građanima odobreno 487 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 40.247.000 KM, te da će IRB nastojati da zadovolji kompletnu tražnju građana za kreditnom pomoći u sticanju prve stambene jedinice.

Izvor: SRNA