Šta je ljubomora? Šta znači rečenica “u svakoj vezi treba da postoji malo ljubomore”? Kada je ljubomora poželjna, a kada postaje destruktivna?

Ljubomora je prirodna emocija, javlja se dosta rano u detinjstvu, negde kad dete već ima malo razvijene kognitivne sposobnosti i pre druge godine života. Tada smo najčešće ljubomormi na prve drugare, igračke… To govori o tome da nas ljubomora prati čitavog života. Nema kulture, ni sredine u kojoj se ljubomora ne javlja, ali pored prirodne, postoji i patološka ljubomora, tvrdi bračni terapeut Gordana Nikić.

“Kada osetimo da gubimo partnera osetimo ljubomoru jer negde želimo da štitimo našu vezu i to je prirodni aspekt ljubomore. Završi se tako što smo malo burniji, malo više pažnje posvetimo partneru. Međutim, u mnogim situacijama ljubomora može da pređe u patološku ili iracionalnu ljubomoru, a to je već nešto sasvim drugo”, objašnjava Nikić za “150 minuta”.

Prema njenim rečima, kod ljubomore najčešće krećemo od sebe jer nismo učeni da gledamo širu perspektivu. Obično mislimo da nas partner vara jer želi da nam se osveti i zato što ima nešto protiv nas. To najčešće nije tako, ljudi varaju najčešće zbog sebe, imaju neku svoju želju, svoju žudnju, svoju potrebu za slobodom, a kada se sazna za to, onda nastaje problem.

“Ljubomora u sebi nosi posesivnost, agresivnost, bes, a onda je ona negde ruku pod ruku i sa povređenošću i sa mržnjom. Patološku ljubomoru razlikujemo po tome što tu postoji psihološko nasilje, poput toga da proveravamo telefon svog partnera, poruke, ucenjujemo svoje partnere da ne smeju da se druže, da razgovaraju sa osobom suprotnog pola. Savet svim onima koji se nađu u ovim odnosima i prepoznaju da je to to je ili da odmah izađu iz te veze, ili da insistiraju na savetovanju”.

Mnogi ne shvataju da ako se mešaju i prave scene da još više odbijaju partnera od sebe.

“Partner je pre svega neko ko je slobodan, ima pravo i da se predomisli, i da ode, ima različita ljudska prava. Ima pravo na privatnost. To je ono što mi ovde na Balkanu zaboravljamo”.

Izvor: Prva.rs