SDA, i mediji pod njenom kontrolom, nastavljaju sa brutalnim blaćenjem predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, ne birajući sredstva kako bi prikrili podjele u ovoj političkoj partiji, i sukob na relaciji Tužilaštvo – Sud BiH.

U priču je ušao i Memorijalni centar Srebrenica, koji je objavio navodni dokaz o učešću Viškovića u premještanju Bošnjaka 95-te. Na taj način, tvrde u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, stavili su se u funkciju obavještajnih i paraobavještajnih struktura, čiji je cilj destabilizacija Republike Srpske.

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je od Tužilaštva BiH da na razgovor pozove premijera Republike Srpske, prilažući transkript koji, navodno,d okazuje da je Višković bio uključen u prevoz 700 ljudi s livade u Sandićima. Ovo je dokument u kojem se spominje Višković, koji su objavili federalni mediji.

Ono što su izostavili jeste ime. U originalnom transkriptu je presretnuti razgovor Milana Krsmanovića i Gorana Viškovića, a ne Radovana, kako tvrde u Memorijalnom centru i federalnim medijima, koji su objavili samo rukom pisani transkript. U onom iz Haga, navedena su puna imena i prezimena.

Iz konteksta je izvučena i interpratacija svjedočenja Željka Kerkeza oficira Glavnog štaba. Citiranjem samo dijelova svjedočenja, pokušava da se stvori slika da je Radovan Višković mijenjao Kerkeza u periodu koji se odnosi na događaje u Srebrenici u julu 95. iako je sam svjedok potvrdio da je prije toga preuzeo komandu.

Takođe, izvlačenje iz konteksta nastavljeno je i dalje, tvrdnjama da je Višković prisustvovao i čak naređivao deportovanje zarobljenika. Međutim ponovo su izostavljeni ključni dijelovi, u kojima je Kerkez potvrdio da je u Potočarima lično razgovarao sa pukovnikom Krsmanovićem i da su zadržavanja na tom području bila veoma kratka.

– Јedino lično sam znao ovog načelnika saobraćajne službe, pukovnika Krsmanovića s kojim sam stupio u kontakt i razgovarao – kaže Kerkez.

U federalnim medijima namjerno su izostavljeni i ostali dijelovi svjedočenja, ali i činjenica da se ime Radovana Viškovića ne spominje ni u jednoj presudi za Srebrenciu. Cilj je bio samo staviti ga na mjesto događaja pa makar i podmetanjem u transkript osobe koja već služi kaznu u zatvoru u Foči.

Selektivnom objavom dijela dokumenta, Memorijalni centar stavio se u funkciju obavještajnih djelovanja, kažu u Centru za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske. Cilj je da se pokušajem diskreditacije zvaničnika Republike Srpske skrene pažnja sa svih afera koje se dešavaju u Sudu BiH, te da se izvrši udar na rukovodstvo Srpske.

– Selektivnomo objavom dokumenta odnosno segmenta iz jednog dokumenta pokušavaju da manipulišu i naprave situaciju u kojoj žele da prikažu Viškovića kao odgovornog, što nije tačno, jer se iz cijelog dokumenta i transkripta vidi da je na taj način pokušan da se izvuče taj dio i da se prikaže neka odgovornost koja se ne vidi iz cijelog dokumenta,koje apsolutno nema – smatra Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Tako je na osnovu dijela dokumenta, nastala još jedna konstrukcija u režiji sarajevskih medija. Ekspresno, oglasila se SDA uvlačeći u priču još jednu svoju metu – Tužilaštvo BiH. Naime, za SDA je nedopustiva, kako su naveli, inertnost Tužilaštva, na čelu sa Gordanom Tadić, tvrdeći da premijera Srpske ne hapsi za najteže zločine, dok, kako su saopštili, bošnjačke funkcionere hapsi na osnovu klimavih indicija.

Da li je klimav dokaz djelimično objavljen transkript bez pravog imena, nisu precizirali. Iz SNSD-a najoštrije osuđuju sramne napade na Viškovića. Kažu, ako treba neka se sve istraži, ali Viškovć je u ratu i u miru ostao častan.

– SDA se danas potpuno otvoreno razotkrila kao nalogodavac cijele sramne hahjke na predsjednika Vlade RS. Potpuno očigledno da mamo spregu politike SDA i njihovih struktura u Sudu BiH, u obavještajnom podzemlju, čiji je Avdo Avdić jedan od glavnih eksponenata – naveo je Radovan Kovačević portparol SNSD-a.

Sve ovo dešava se u jeku dubokih podjela u SDA, i pokušaja da na ključnim mjestima zadrže direktora OBA i predsjednika Suda BiH – prvog sa sumnjivom diplomom, drugog sa neprijavljenim dvojnim državljanstvom. Obojica pod istragom, ali i zaštitom federalnih medija koji se po navici bave isključivo kreiranjem afera u Republici Srpskoj.

Izvor: RTRS