Prijedorski ribnjak “Saničani” nekada je bio jedno od najuspješnijih preduzeća na ovim prostorima, a prije nekoliko dana Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ovog preduzeća, dok je Okružni sud u Prijedoru donio odluku o predstečajnom postupku. Zlatnih vremena u ovom gigantu dobro se sjeća Gordan Pušac, koji je u ribnjaku radio 30 godina kao vozač, a jedno vrijeme bio je i šef voznog parka. Posla je, kaže, bilo toliko da se nerijetko dešavalo da po cijelu noć ne spavaju. I plate su bile redovne. Iako je u penziji već deset godina, nije mu svejedno da gleda kako sve ovo propada.

– Bilo je lijepo raditi u ribnjaku. Bila su redovna primanja, znalo se ko šta radi. Bila je velika proizvodnja ribe, 80 odsto ribe smo izvozili. Imali smo maloprodaju u Srbiji – prisjetio se Pušac.
Uništavanje ovog preduzeća počelo je njegovom privatizacijom, a vlasničku strukturu trenutno čini oko 800 akcionara, od kojih je većinski Radojica Ratković, sa 52 odsto vlasništva i Nova banka, s obzirom da hipotekarni kredit nije na vrijeme vraćen. Nekada se iz ribnjaka izlovljavalo i oko 1.500 tona ribe. Kriza u preduzeću kulminirala je u martu prošle godine. U Gradskoj upravi tvrde da već godinama postoji interes da ribnjak ponovo počne sa radom, a ne isključuju ni mogućnost da Grad kupi preduzeće.

– Ovo je primjer loše privatizacije i ribnjak je došao u katastrofalno stanje. Uspješnom privatizacijom, ribnjak bi bio sigurno jedno od dobrih preduzeća, a kada bi došlo do realizacije stečaja, ako ne bi bilo drugog kupca, Grad bi razmislio da putem Vlade Srpske otkupi ribnjak, jer ovakva situacija je neodrživa – zaključio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.
Zbog neodržavanja jezera, Ribnjak “Saničani” predstavlja veliki problem i prilikom padavina, jer prijeti da poplavi veći dio grada. O svemu tome, Grad je obavijestio nadležne institucije.

– Grad Prijedor je pozvao i vodoprivredne inspektore nakon prošlogodišnjih poplava i njihova ocjena je krajnje alarmantna, ali nažalost, nema nikakvog postupanja po tom pitanju – istakao je Đaković.
Prema pisanju pojedinih medija, sadašnji vlasnik ribnjaka “Saničani” bio je vlasnik više preduzeća u Srpskoj, koja su, kako se navodi, poznata po nagomilanim dugovanjima.

Izvor: Kozarski