Branko Brajković (34) iz Prijedora uhapšen je na osnovu potjernice Interpola Zagreb koja ga tereti za ubistvo penzionera Josipa Horvata (61) u Ludbregu u Hrvatskoj i nanošenje teških tjelesnih povreda, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Iz Policijske uprave Prijedor, navodeći inicijale, saopštili su da je predat Sudu BiH na dalje postupanje.

“Glasu Srpske” su u ovoj pravosudnoj instituciji kazali da je Brajkoviću u postupku izručenja određen privremeni pritvor u trajanju od 18 dana.

– Osumnjičenog potražuje Interpol Zagreb zbog krivičnih djela ubistvo i teška tjelesna povreda. Prema Krivičnom zakonu Hrvatske maksimalna kazna za ta krivična djela je 40 godina zatvora – rekli su Sudu BiH.

Brajkovića je, kako saznajemo, policija 22. septembra zaustavila na ulici u Prijedoru, a uhapšen je nakon što je utvrđeno da je za njim raspisana potjernica. Prema nezvaničnim informacijama, potjernica Brajkovića tereti da je sa još tri saučesnika tokom pljačke 1. novembra 2019. ubio Horvata u Selniku kod Ludbrega. Prema ranijim informacijama iz hrvatske policije, toga dana četiri razbojnika u policijskim uniformama došli su do kuće Horvata i lažno su se predstavili kao policajci. Prema pisanju medija u Hrvatskoj, čim su ušli u kuću, oni su napali Horvata tražeći novac i počeli da ga batinaju. Brutalno su ga tukli sve dok im nije otkrio gdje je sakrio oko 600.000 kuna, koje je prethodno podigao u banci zbog određenih investicija.

Nakon što su ukrali novac, pljačkaši su žrtvu ostavili da leži u lokvi krvi nekoliko sati, dok Horvat nije uspio da se podigne i pozove pomoć. Prebačen je u bolnicu, ali je poslije tri mjeseca liječenja podlegao povredama 29. januara ove godine. Krajem juna hrvatska policija je zbog ovog zločina uhapsila dvojicu muškaraca u Zagrebu, dok su za drugom dvojicom raspisane poternice. Tada je objelodanjeno da je jedan od njih državljanin BiH. Riječ je o Brajkoviću, koji od ranije ima bogat kriminalni dosije. On je već hapšen u Hrvatskoj zbog više teških krivičnih djela. Sa Borisom Pajićem bio je uhapšen 2014. godine zbog sumnje da su polupali i zapalili skupocjeni automobil BMW 5 u Zagrebu. To su, kako su priznali u policiji, uradili da bi vlasniku automobila poslali poruku da neriješeni odnosi “nikada ne padaju u zaborav”. Brajković je rodom iz Bugojna, a u Prijedoru ima prijavljeno boravište.

Motorna pila

Branko Brajković je poznat i po tome što je 2008. godine motornom pilom nasrnuo na maloljetnicu jer mu, navodno, nije uzvratila ljubav. Djevojka je tom prilikom zadobila lakše posjekotine. Osim toga, u dosijeu ima još dvadesetak krivičnih djela, većinom krađa.

Izvor: Glas Srpske