Sigurno ste mislili da tamna čokolada ne goji? Na žalost, to nije istina…

PRIRODNI LEKOVI NEMAJU NUSPOJAVE
Skloni smo da verujemo kako su prirodni lekovi bezopasni, ali to nije tačno. Svaki lek ima nuspojave, a najčešće posledice uzimanja takvih medikamenata su alergijske reakcije, oscilacije krvnog pritiska, lupanje srca i probavni problemi. Kad je o tzv. prirodnim lekovima reč, oni možda imaju manje nuspojava nego oni čiji su sastojci veštački stvoreni u nekim laboratorijima, ali i s njima treba biti oprezan, posebno ako se uzimaju u kombinaciji s još nekim medikamentima, pre svega antidepresivima, imunosupresivima ili lekovima za kardiovaskularne bolesti. Na primer, kantarion kao vrlo čest “prirodni lek” nije preporučljivo koristiti s lekovima za krvi pritisak i oralnim kontraceptivima. Najviše interakcija, uz kantarion, imaju ginko i beli luk.

RANE NAJBOLJE ZARASTU NA VAZDUHU
Baš suprotno! Kako bi se rana osušila i nastala krasta, bolje je držati je zaštićenu flasterom. Sekret koji se stvara od rana ne samo da pospješuje izlečenje i smanjuje ožiljke koji će ostati nakon zarastanja, nego sprečava prodor klica i bakterija.

PREKRŠTENE NOGE VODE DO PROŠIRENIH VENA
Na sreću, ne! Američke studije pokazuju da ne postoji povezanost između tog tipičnog ženskog načina sedenja i nastajanja proširenih vena na nogama. Najveća opasnost za naše vene dolazi od nedovoljno kretanja, dugotrajnog sedenja, debljine, ali i loše ishrane. Na vene uveliko utiče i nasledni faktor.

MRLJE NA NOKTIMA SU ZNAK DA NAM NEDOSTAJE KALCIJUM
Samo 0,03 % kalcijuma nalazi se u našim noktima. Taj deo tela verovatno je poslednje mesto na kojem bi se ogledao nedostatak kalcijuma u organizmu. Bele i žute tačkice na noktima mogu da nastanu kao posledica nedostatka nekih vitamina, ali ne kalcijuma, već pre svega gvožđa i cinka. Bele mrlje mogu ukazivati i na poteškoće u radu jetre ili štitne žlezde, dok one tamnije upućuju na poremećaje u radu bubrega. No, ipak, vrlo često su mrlje na noktima samo posledica nekog nezgodnog udarca.

TAMNA ČOKOLADA NE GOJI
Bilo bi zaista lepo da je tako! Nažalost, tamna čokolada ima isto toliko kalorija kao i druge njene vrste: oko 550 kcal na 100 g. Uprkos tome, tamna čokolada ima druge zdravstvene benefite: ona s udelom kakaa većim od 70 posto čuva srce, ali i štiti od UV zraka, pomaže koži da očuva elastičnost (a time i prevenira bore), bogata je antioksidansima koji štite od oksidativnog stresa i, svakako, popravlja raspoloženje.

UPALA MIŠIĆA – KLIN SE KLINOM IZBIJA
Možete mirno da odahnete jer zabluda je verovati da će se mišići oporaviti ako ih još opteretite. Upala mišića zapravo je simptom akutnog opterećenja mišića, koji nastaje u sićušnim pukotinama mišićnog tkiva, a dovodi do lokalnih upala i otoka. Ko nastavi radosno da i dalje trenira, uprkos upali mišića, usporava proces izlečenja. Ako dobijete upalu mišića, radije odite u saunu, jer će toplota ublažiti bolove.

ČITANJE U MRAKU ŠTETI OČIMA
Ovo je još jedan od zdravstvenih mitova koje ćemo verovatno pričati i svojim unucima. Dosad se takvo mišljenje nije moglo objasniti. Oftalmolozi su jedinstveni u mišljenju da čitanje uz prigušeno osvetljenje umara oči, ali još uvek ne oštećuje vid, piše ordinacija.hr.