Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je da je neprijateljstvo dijela bošnjačke zajednice u Kanadi prema njemu kao ambasadoru iz reda srpskog naroda pojačano nakon što je odbio da postupi po samoinicijativnom nalogu ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković povodom obilježavanja 11. jula.

Milisav je naglasio da je netrpeljivost prema njemu kao ambasadoru kojeg je predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primjetna od početka mandata.

On je za Glas Srpske rekao da je posljednji u nizu napada na njega peticija za smjenu koju je pokrenuo dio bošnjačke dijaspore u Kanadi i otvoreno pismo koje su uputili Turkovićevoj.

Milisav je podsjetio da nije postupio po instrukciji Turkovićeve, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježi dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je to predložila samoinicijativno, te da ne postoji odluka Savjeta ministara koja bi bila obavezujuća.

Iako su ga optužili da je sklonio zastavu BiH, Milisav je objasnio da ona nije uklonjena na taj dan, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme oluje u Otavi, te dodao da će biti vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

– Moja porodica i ja, kao i pojedini zaposleni u Ambasadi BiH u Otavi, smo od tada izloženi konstantnim prijetnjama i uvredama ekstremista do te mjere da su se morale angažovati vlasti Kanade kako bi obezbijedile sigurnost i nesmetan rad. Peticija i otvoreno pismo Turkovićevoj samo su nastavak kontinuiranog pritiska – rekao je Milisav.

On je dodao da akteri ove priče na ovakav način pokazuju elementarno nepoznavanje načina funkcionisanja BiH i nadležnosti pojedinih organa, budući da je spoljna politika isključiva nadležnost Predsjedništva BiH.

– Kao ambasador BiH u Kanadi zastupam sva tri konstitutivna naroda, ali pojedinci su očigledno navikli da interesi jednog naroda moraju imati primat nad ostalima, što ja u svom mandatu svakako neću dozvoliti – poručuje Milisav.

Izvor: SRNA/RTRS