U radionici mladog bračnog para Sanje i Miroslava Erceg iz Prijedora nastaju cijeđeni sokovi od voća i povrća. Čisti nektar iz prirode, bez aditiva. Proizvode razne kombinacije ukusa, a svaki na svoj način je osvježavajući i zdrav. Porodica Erceg je godinama prerađivala jabuke iz voćnjaka koji obrađuju u rodnoj Krupi na Uni u prirodne sokove, pa su se odlučili da pokrenu mini pogon za svoje potrebe.

– Nakon što smo se vjenčali razmišljali smo o tome da pokrenemo vlastiti biznis. Prošle godine u ovom periodu odlučili smo se da to bude prerada voća i povrća u prirodne sokove. Opremili smo prostoriju, kupili mašine i registrovali se kao Porodično-poljoprivredno gazdinstvo Erceg. Išli smo s ciljem, ako ništa drugo, za svoju porodicu da proizvodimo, pa ćemo vidjeti kako ide – priča nam Sanja.

Za sada im ide dobro. Posla ima. Sanja i Miroslav se ne žale, u pomoć im priskoče porodica i prijatelji. Kako kažu, uz dobru organizaciju sve se može.

– Ovo je u suštini sezonski posao, koji traje neka dva do tri mjeseca. I tada smo u svojoj radionici non-stop. Pored toga što smo oboje stalno zaposleni, uspijemo da se organizujemo. Sandra, sestra mog muža nam je glavna pomoć i podrška (smijeh). Ljudi koji nam dođu i pitaju ko je ovdje šef, uglavnom se iznenade kada vide nas, jer očekuju da će iz radionice izaći neko srednjih godina, ali uglavnom reakcije su pozitivne – kaže ona.

Mašine i svu neophodnu opremu su nabavili u inostranstvu. Po preporuci, odlučili su se za poznatu austrijsku marku. Za sat vremena uspiju da prerade od 150 do 180 litara soka. Od 100 kilograma jabuka, dobije se do 70 litara soka.

– Prvo peremo voće, meljemo, presamo i kasnije pasterizujemo. To je čitav postupak. Ništa komplikovano. Oko 70 odsto možemo da izvučemo uz pomoć hidraulične pak-prese. I dobijamo hladno cijeđene sokove, koji su samo pasterizovani, bez dodataka šećera i vode – kaže Miroslav.

– Mislim da je ovo jedan fin proces, osim što sebi možete da preradite voće i povrće, možete i da zaradite sa strane. Mi prerađujemo ono što nam je priroda dala, naš kraj je toliko bogat jabukom i kruškom i ostalim vrstama voća i zaista je šteta da to propada. Takođe, mislim da je ovo jedna izvanredna prilika da se to iskoristi, preradi, a ujedino ćemo piti domaći sok i nećemo ga uvoziti i svako ko razmišlja da pokrene ovaj posao ne treba da se predomišlja – nagalašava Sanja.

Na policama Porodično-poljoprivrednog gazdinstva Erceg svaki dan nova doza vitamina. Sokovi od jabuke, zatim jabuke, mrkve i cvekle, jabuke i kruške, jabuke i dunje i jedna jako zanimljiva kombinacija jabuka, cvekla, mrkva i đumbir. Cijene se se kreću od 2.50 do 4.00 KM po litru.

– U našu radionicu je svako dobrodošao, može da uđe i da pogleda kako izgleda proces proizvodnje. Svakom ću pružiti podršku i prenijeti znanje koje sam ja vremenom stekao. Svaki početak je težak, ali kada vas nešto zanima, vremenom sve postane lakše. Volja je bitna, ako nemate dobru volju, bolje da ništa ne započinjete. Podrška porodice i prijatelja takođe mnogo znači. Hvala Bogu, Sanja i ja imamo veliku podršku od njih i hvala im svima – dodaje Miroslav.

A gdje ima volje, ima i načina. Treba zasukati rukave i vjerovati u svoj rad, poručuju za kraj Ercegovi, čije sokove zavolite čim probate.

Izvor: Kozarski