Udruženje Čast otadžbine iz Beograda smatra da Republika Srpska, u okviru rješavanja srpskog nacionalnog pitanja, treba da postane nezavisna država.

– Neka srpski narod odluči! Mora se jednom postaviti pitanje u UN i Briselu – kako živeti i graditi državu sa nekim ko vas smatra agresorom i tvrdi da je srpski narod genocidan? Krunsko pitanje je kako samoproglašeno Kosovo može biti nezavisno, a Republika Srpska ne može iako ima međunarodno priznanje kao entitet, dok je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina Srbije – navode iz Časti otadžbine.

U saopštenju ovo udruženje ističe da je od uspostavljanja mira u BiH prošlo punih 25 godina, a da se u tom periodu nazadovalo, a ne napredovalo u izgradnji političkog i ekonomskog sistema.

Ukazuje se da je SDA sa svojim liderima činila sve da srpski narod bude proglašen genocidnim, da bude ukinuta Republika Srpska i stvorena unitarna islamska republika BiH.

Čast otadžbine naglašava da bošnjačkim liderima nije bitno šta misle Srpska i njen narod, već nastavljaju sa ponižavajućom, udvorničkom politikom prema zapadnim silama, umjesto da se dogovaraju sa druga dva konstitutivna naroda.

Iz ovog udruženja ističu da Srbi i Hrvati traže reformu političkog sistema u BiH, dok se Bakir Izetbegović i SDA bore da ostane status kvo.

– Njima je neophodan visoki predstavnik, njima ne treba reforma sudstva i tužilaštva u BiH, a Ustavni sud ovog sastava im odgovara, jer kako bi drugačije oduzimali delove Republike Srpske – vojne kasarne i zemljište, koji prema Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju entitetima – napominju iz Časti otadžbine.

Udruženje ističe da Bošnjaci ne pristaju ni na promjenu Izbornog zakona iako je Hrvati traže jer im postojeći zakon ugrožava ljudska prava.

– Zaklinju se u regionalnu i dobru saradnju sa Srbijom, a sa druge /dvolične/ strane bi da priznaju srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Pokušavaju izbeći ulazak u “mini-Šengen”, bez obzira na ekonomsku korist koju bi imali, samo zato što je Srbija inicijator. Opravdanje im je da BiH ne izgubi deo svog suvereniteta i zato što se plaše neke samo njima znane “velike Srbije”, a onda u Briselu kažu da to njima nije problem – navode iz Časti otadžbine.

Iz Udruženja ističu da bošnjački lideri ne shvataju političke promjene na globalnom planu i nastavljaju sa lažima, prijetnjama i podmetanjima, među kojima je i pokušaj kompromitovanja predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Čast otadžbine smatra i da se probošnjačka moć u međunarodnim odnosima bazira na podršci nekih članova SDS-a i PDP-a, čije izjave, kako se navodi u saopštenju, “stvaraju privid nezadovoljstva većine stanovništva Republike Srpske”.

– Pozivamo zabludele i nesvesne da se vrate svom narodu i svojoj državi, u odsudnom trenutku, kada se rešava srpsko nacionalno pitanje i kada nam je potrebno jedinstvo svih Srba – poručuju iz Udruženja Čast otadžbine.

Izvor: SRNA/RTRS