Sa ovog mjesta prije 76 godina ispisane su najljepšnje stranice srpsko – američkih odnosa . Uvijek ćemo se boriti za istinu, a iz te istine i najstaju naljepša savezništva, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

– Ovim odajemo počast svim borcima protiv fašizma. Ova misija je trajala od maja 1944. do februara 1945. godine, i za to vrijeme spašeno je preko 1.200 pilota, a veliki udio imali su srpski seljaci i Јugoslovenska vojska u otadžbini – naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je zadovoljstvo danas biti u Boljaniću, na Ozrenu, da bi zajednio obilježili 76 godina od jedne od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija tokom Drugog svjetskog rata.

– Ovim odajemo i priznanje antifašistima i hrabrom narodu Ozrena, ali i svima onima koji su dijelili zajedničke vrijednosti i uzvišene ideale u borbi protiv ideologija zla koje su prijetile cijelom čovječanstvu – rekla je predsjednica Srpske.

Željka Cvijanović

Željka Cvijanović

Ona je istakla da je ponosna što se ovaj događaj organizuje i u Republici Srpskoj, par dana nakon što je obilježen u Srbiji, jer je riječ o značajnoj akciji koja je organizovana sa obje strane Drine.

Izvor: RTRS