Tim za zdravstvo i sport  GrO SNSD-a Prijedor organizovali aktivnosti i predavanja o zdravlju srca i prevenciji srčanih bolesti

Predstavljeni kandidati za odbornike i gradonačelnika Prijedora SNSD-ove liste za lokalne izbore

Građani i članovi GrO SNSD-a Prijedor su šetnjom od Mrakovice do Kotlovače na prigodan način obilježili Svjetski dan srca. Aleksandar Milješić, član Gro SNSD-a Prijedor   kaže da je organizovan prevoz za 50 građana do Kozare, s ciljem da se promoviše zdrav način života.

„Svi znamo koliko je fizička aktivnost neophodna za fizičko, ali i mentalno zdravlje. Srce je najvažniji organ i veoma je važno jačati sve mišiće, a nema boljeg i zdravijeg načina za to od šetnje po našoj vazdušnoj banji, Kozari.“ – rekao je Milješić.

Milješićevo mišljenje dijeli i njegova koleginica dr stomatologije Bojana Ćopić,takođe član GrO SNSD-a Prijedor  koja ističe da su se okupili na Kozari povodom Svjetskog dana srca, a u organizaciji Tima za zdravstvo i Tima za sport Gro SNSD-a Prijedor.

„Ovo je edukativno-rekreativna šetnja na relaciji Mrakovica-Kotlovača, pod nazivom „Šetnjom za zdravlje srca“. Cilj je promovisanje zdravih stilova života, s akcentom na fizičku aktivnost. Kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzrok smrtnosti u svijetu i stalno se taj broj povećava. U Republici Srpskoj imamo oko 7. 000 smrtnih ishoda na godišnjem nivou, uzrokovanih bolestima srca. Sve se češće kardiovaskularna oboljenja javljaju i kod mladih osoba, a često su uzroci nezdrav način života, sve većeg broja pušača, te sve manjeg broja onih koji se bave fizičkom aktivnošću. Stoga smo upriličili predavanje o zdravim stilovima života i skrenuli pažnju da je neophodno preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje, pričali smo o značaju preventivnih pregleda, kao i o značaju  ranog otkrivanja bolesti. Povišen krvni pritisak i holesterol, kao i povišen šećer u krvi  moraju na vrijeme i adekvatno da se liječe. Stoga danas šetamo, a cilj je probuditi svijest mladih ljudi i građana o značaju te fizičke aktivnosti. „ – rekla je Ćopićeva.

Direktor Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Šef kluba odbornika SNSD-a u skupštini Prijedor Dalibor Pavlović rekao je da ova ustanova ima ogromne troškove za liječenje kardiovaskularnih bolesnika.

„U nekim slučajevima su to liječenja koja se obavljaju van RS i ovo je jedan dobar način kako da preventivno djelujemo na razvoj srčanih bolesti. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uvijek ukazuje na značaj prevencije raznih bolesti, a time bi se aktivnosti domova zdravlja u lokalnim zajednicama trebale pojačati. Zajedničkim snagama danas smo nastojali pokazati našim građanima da je prevencija veoma značajna, te da svi moramo brinuti o vlastitom zdravlju“. – poručio je Dalibor Pavlović.

Zdravi stilovi života promovisani su na Mrakovici, a potom su se učesnici skupa laganom šetnjom spustili do Kotlovače. Šetnju za zdravlje srca podržali su brojni građani, poštujući sve epidemiološke mjere.

prijedor24h