Rusi imaju votku, Italijani aperol, Grci uzo, a ml rakiju. Ovo je piće uz koje slavimo, ali i tugujemo. Koristi se u gotovo svim prilikama i već odavno je brend Potkozarja. Po proizvodnji rakije nadaleko je poznat i Brane Radanović, iz prijedorskog sela Busnovi. Pored neizostavne šljivovice, proizvodi viljamovku, travaricu, rakiju od drenje, te liker od višnje.

– Najviše je zastupljena šljivovica, jer se i najviše pije na ovom našem području. U posljednje vrijeme pije se i travarica, koja se jako dobro pokazala, jer je sastavljena od 11 ljekovitih trava – kaže Radanović.

Prema njegovim riječima, ova godina bila je jedna od lošijih kada je rod voća u pitanju, pa su se domaći proizvođači snalazili na razne načine.

– S obzirom da je ovo područje zadesio mraz, uništena je šljiva, jabuka, ali i drugo voće. Ja sam se snalazio tako što sam nabavljao voće iz Gradačca, Podgradaca i Laktaša – otkriva on.

Proizvodnja rakije je zahtjevan posao. Međutim, ovaj vrijedni domaćin tvrdi da sve radi s voljom i ljubavlju, pa mu ništa ne pada teško. Ima i podršku porodice. Plan im je da u skorije vrijeme počnu i proizvodnju domaćih sokova.

– Svaki je posao težak na svoj način, ali treba Imati volju i onda nema prepreke koja se ne može prevazid. Iduće godine planiramo da počnemo proizvodnju sokova i da napravimo jednu sokaru, tako da možemo otkupiti voće sa ovih prostora, da ljudi ne moraju da razmišljaju šta će sa svojim proizvodima. Plan nam je i da obučavamo naše stanovništvo da se bavi domaćom proizvodnjom, jer tu je višestruka korist – smatra naš sagovomik.

Tajna njegove rakije je, kako kaže, isključivo u kvalitetu. Sve je domaće i nema vještačkih dodataka. Pažnju posvećuje i ambalaži, koja svakako privlači pažnju. Dodaje da rakija ima bezbroj ljekovitih svojstava, ali da u konzumiranju, ipak, ne treba pretjerivati.

– Mi imamo vrhunske sorte voća. Tu nema hernije. Naše rakije i proizvodi moraju da “odleže” u hrastovim buradlma, jer tako dobijaju aromu i ukus. Rakija ima mnogo ljekovitih svojstava. Često kažem da ima 16 ljekovitih svojstava – ističe Radanović.

Smatra da domaći proizvođači nisu dovoljno podržani od strane nadležnih. Podsticaja ima, ali ne onoliko koliko bi trebalo da bude. Mladima savjetuje da se okrenu domaćoj proizvodnji, jer kako ističe, novac je svuda oko nas, samo treba iskoristiti priliku. I ne zaboravite, jedna čašica dnevno domaće rakije i te kako je poželjna.

Izvor: Kozarski