Preticanje pojedinih vrsta vozila koja ne mogu razviti veće brzine, poput na primjer traktora, u BiH bi trebalo da bude dovoljeno i preko pune linije.

Stručnjaci kažu da su predviđene izmjene zakona korisne, ali pod određenim uslovima, u smislu da se, recimo, takva vozila ne pretiču na nepreglednim dionicama, što bi ugrozilo bezbjednost saobraćaja.

Budu li ove izmjene prihvaćene, osim traktora, moći ćemo preticati odnosno obilaziti bicikle, radne mašine, motokultivatore i zaprežna vozila na mjestu gdje je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom, odnosno na način da se prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije.

“Pri tom će se moći koristiti saobraćajna traka namijenjena za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ali samo ako se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno preticanje odnosno obilaženje”, navodi se u predviđenim izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Komentarišući ove izmjene, Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, ističe da ih podržava.

“Opravdano je dozvoliti preticati vozila poput motokultivatora i preko neisprekidane linije. Jer, ako se brzinom od 10 km/h kreće poljoprivredna mašina, a vi ste na magistralnom putu, nema smisla da vam se zabrani da je obilazite ili pretičete. Ne treba kažnjavati takvo preticanje, ali treba ostaviti zabranu u slučajevima kada postoji direktna opasnost po učesnike u saobraćaju”, ocjenjuje Kovačević u izjavi za “Nezavisne”.

On dodaje da je davno upozoravao da treba dozvoliti obilaženje ovakvih vozila.

“Pazite, ako preko neisprekidane linije ne možete preticati takva vozila, onda se stvara kolona i onda vi kasnije ne pretičete samo traktor, već deset vozila”, pojasnio je Kovačević.

Sličnog je mišljenja i Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koji kaže da takva odredba već postoji u zakonu nekih zemalja u okruženju, poput Srbije.

Kako dodaje, postoje dionice gdje imate i po kilometar pune linije, a vozaču, koji pretiče vozilo koje se kreće malom brzinom, ne treba puno vremena niti dužine puta da ga ostavi iza sebe.

“Naravno, zakon je jasno propisao da ste odgovorni za svoje postupke u smislu da, ako ocijenite da imate dovoljnu preglednost kada pretičete preko pune linije, onda to možete činiti. Ali ne možete preticati, recimo, ispred krivine, gdje nemate nikakvu preglednost”, rekao je Radović za “Nezavisne“.

Izvor: nezavisne.com