Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je veoma nepovjerljiva prema ovom sastavu Centralne izborne komisije zbog načina na koji je izabran, te naglasila da ne vjeruje da su oni sposobni da izborni proces sprovedu u najboljem redu.

– Birate ljude, a da ne prođu konkursnu proceduru nego nakon što dođete izglasate ih u parlamentu gdje ste trebali da dođete u nekom drugom ili trećem koraku. Druga stvar je da smo u situaciji da još nemamo sprovedene rezultate prethodnih izbora, u FBiH imate još uvijek staru Vladu. Dvije godine nakon izbora nije sproveden taj proces, a uskačete sa nekim novim imenovanjima – rekla je Cvijanović za ATV.

S druge strane, dodala je ona, tu je veza koju oni imaju sa određenim političkim subjektima.

– Vi imate predsjednicu komisije koja čvrsto vezana za lidera SDS-a. S druge strane imate čovjeka koji je bio na listama i obavljao određene stranačke funkcije u okviru PDP-a, a vjerujem da je tako i sa Komišćevom Demokratsom frontom. I onda imate nepovjerenje prema takvoj instituciji i nema potrebe da to ne radite na takav način – navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, ovo je jedan od problema te očekuje komplikacije jer ne vjeruje da su oni spremni i sposobni da taj proces sprovedu u najboljem redu.

Predsjednica Srpske, međutim, vjeruje da ima dosta ljudi na terenu koji su odavno u tom procesu i znaju tehniku rada.

– Uz to imate cijeli jedan narod koji je nezadovoljan Izbornim zakonom zbog načina biranja jednog od članova Predsjedništva BiH. Imate Hrvate koji pokušavaju da sa Bošnjacima godinama nađu kompromis u vezi sa ovim zakonom. Generalno mislim da Izborni zakon treba apsolutno mijenjati i prilagoditi ga, uzeti sve moguće varijante koje će na svaki način spriječiti malverzacije i ostale stvari koje su nepoželjne u izbornom procesu – rekla je ona.

Naravno, istakla je Cvijanović, to morate da radite kroz dogovor, da napravite dobro zakonodavstvo, a ne da vam Izborni zakon odgovara kada pobjeđujete, a ne odgovara kada izgubite izbore.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Cvijanović, koja je potpredsjednica SNSD-a, očekuje odličan izborni rezultat ove stranke.

– Imam priliku da obilazim i stalno sam na terenu zato što ne možete odraditi nijedan posao na lokalu ako nemate dobru vezu sa republičkim institucijama i obrnuto. Tako da vidim da su širom Srpske u svakoj našoj opštini realizovani brojni projekti što je važno za građane, za njihov život. Sve to od nekih manjih projekata u mjesnim zajednicama do strateški krupnih i važnih pitanja ili projekata – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je to neupitno, te je dodala da je osim toga što se vodi računa i na taj način, misli da postoji apsolutno političko razumijevanje zato što su svi izloženi ozbiljnim procesima, a za ozbiljne procese trebaju nam ozbiljni igrači.

– Ozbiljni igrači su oni koji su okupljeni u najjačoj i najvećoj političkoj partiji zato što oni imaju pravo i mogu da imaju svoj stav, a imaju mogućnost da iskomuniciraju svoj stav i smatram da građani to razumiju. Tražiti zaštitu od milion sitnih malih subjekata bi možda moglo u idealnom smislu da funkcioniše, ali u ovom realnom svijetu kakav je i politički svijet morate da imate čvrst politički subjekat koji može da iznese ono što zagovara kao svoj stav i vjerujem da građani to prepoznaju – naglasila je Cvijanović.

Izvor: SRNA/RTRS