Na Malom gradskom trgu u Prijedoru u toku je tradicionalna manifestacija „Dani voća 2020“.

Na 15 štandova izloženo je voće iz prijedorskih voćnjaka kao i voćni i pčelinji proizvodi.

Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović tvrdi da je ovogodišnja ponuda voća dobra.

– Voćari imaju jabuke i kruške koje mraz nije uništio totalno ove godine, kao i prerađevine od voća. Ove godine imali smo određenu štetu, šljive nismo imali, ali ono što imamo iznijeli smo – rekao je Marjanović.

On je dodao da u prijedorskom Udruženju ima između 70 i 80 aktivnih članova. Oni pretežno uzgajaju jabuke, kruške i šljive. Marjanović navodi da je u posljednje vrijeme među voćarima popularan i uzgoj aronije, a da su maline prevaziđene.

– Najveći problem voćara je plasaman onda kada imamo rod. Nadamo se da ćemo taj problem riješiti u narednom periodu. Imamo dobru saradnju sa Gradom. Daju nam podsticaje i za podizanje novih zasada – zaključio je Marjanović.

On navodi da u svom voćnjaku na četiri hektara ima jabuke kruške, šljive, jagode i maline.

FOTO:  BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– To mi je dopunski posao. Teško se može od same proizvodnje voća živjeti. Problem su ili cijene ili vremenske prilike. Svaka godina je zbog vremenskih uslova na svoj način ekstremna, tako da je proizvodnja pod vedrim nebom uvijek upitna. Ponosan sam na svoje kolege koji svake godine nešto uberu, čitavu zimu orezuju svoj voćnjak, spasavajući ga od mraza, ložeći vatre ili uz antifrost sisteme – kaže Marjanović.

Izlagače je danas posjetio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Zaista je ovdje veliki izbor svih voćki koje rastu u Potkozarju. Ove godine svi kažu da nažalost uglavnom samo šljive nisu rodile, a ostalih voćki je bilo. Ovdje ima i ljekovitih proizvoda na biljnim bazama i pčelinjih proizvoda – rekao je Đaković.

On je dodao da su voće od proljećnog mraza spasili oni voćari koji su imali antifrost sisteme.

– U nekim prostorima tvrde da na minis šest stepeni nije stradalo voće, to nije jasno ni voćarima. Inače, oni znaju da u prosjeku na minus tri stepena većina voćki strada, evo naišao sam na voćara kod kojeg je bilo minus šest, ali voće je preživjelu tu temperaturu i jako dobro rodilo – rekao je on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Đaković za voćare kaže da su izuzetno vrijedni, te da njihov rad godinama kroz podsticaje pomaže Gradska uprava.

– Bilo je situacija kada je bila velika šteta od mreza ili leda i tada smo ih pomagali da prežive godinu i nastave se baviti voćarstvom. Grad Prijedor može biti ponosan na voćare i njihovu proizvodnju – zaključio je on.

“Dani voća” su na Malom gradskom trgu do 14. oktobra, a organizuje ih prijedorsko Udruženje voćara uz pomoć Gradske uprave.

Izvor: Srpskainfo