Klupko očiglednih peripetija predsjednika Suda BiH Ranko Debevec počelo se raspetljavati, a u trag tajni koje je imao ušao je Interpol, saznaje Raport.

Prvu tajnu koju je Debevec imao razotkrio je Raport. Naime, predsjednik Suda BiH ima državljanstvo Španije koje nije prijavio prilikom imenovanja za predsjednika najviše pravosudne institucije u državi, a još skadaloznije je da je Debevec u toj državi imao dvojni identitet. U španskom pasošu, predsjednik Suda BiH dodao je još jedno preuzime – Kavason.

Navodi su to, koje provjerava i Tužilaštvo BiH po prijavi koje je stigla anonimno.

Iako je Tužilaštvo BiH zatražilo informacije i pomoć od Ministarstva pravde BiH, nisu naišli na razumjevanje i spremnost da se uđe u trag eventualnim nezakonitostima koje je Debevec skrivao.

Potom se Tužilaštvo obratilo drugim institucijama. Zamolnica za provjeru stigla je Interpolu.

Kako je Raportu nezvanično potvrđeno, u Tužilaštvo BiH stigla je informacija iz Interpola koji je provjeravao predsjednika Suda BiH.

Prema Interpolovim informacijama, Debevec u Kraljevini Španiji posjeduje stan i jedan ili dva bankovna računa.

Prema informacija do kojih smo došli, Debevec ovaj stan nije prijavio u svoj imovinski karton, iako je svake godine, otkako je izabran na prvu funkciju u pravosuđu, te podatke dostavljao Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Potrebno je istaći, da nije sporno što Debevec ima stan u Španiji, pa ni dvojno državljanstvo, ali se nameće pitanje zašto te informacije sakrio, odnosno zašto nije popunio svoj imovinski karton te naveo sva državljanstva koja ima.

(Raport.ba)