Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu trebati ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudija iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

– Biće teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Dodik je dodao da je Satler danas članovima Predsjedništva uručio Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, prema kojem BiH predstoji dosta obaveza, te ocijenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Dodik je rekao da je saglasan sa dijelom Izvještaja Evropske komisije u kojem se navodi da u BiH postoje problemi u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

– Ali, oni su to kreirali, a ne mi – istakao je Dodik, podsjećajući da se radi o rješenjima koja je nametnuo visoki predstavnik.

– Mi govorimo 20 godina da to ne valja. I stvarno ne valja, to je katastrofa – rekao je Dodik i poručio da je u BiH potrebna sveobuhvatna reforma pravosuđa, a ne njegovih segmenata.

Prema njegovim riječima, u prvom redu treba razgovarati o poziciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, pa tek onda usvajati neko rješenje.

 

– VSTS je mimo Ustava formiran, katastrofalnim politikama /visokog predstavnika/ Pedija Ešdauna koje je nametao ovdje – rekao je Dodik i konstatovao da je za sve buduće promjene potrebno postići politički kompromis u skladu sa Ustavom.

Govoreći o tome da ocjene u Izvještaju Evropske komisije nisu povoljne za BiH, on je naveo da su u Izvještaju izneseni stavovi kako Evropska komisija vidi BiH.

– Šta ja treba da pričam o BiH koja je zarobljena, nesposobna da se kreće, zarobljena međunarodnim intervencionizmom – istakao je Dodik i ocijenio da ovakve stvari objektivno ne pomažu.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi evra za zapadni Balkan.

– Paket je za region i još ne znamo koliko je to za BiH, ali vjerujemo da će obuhvatiti glavne investicije kao što su Koridor 5C i željezničke pruge – rekao je Dodik i dodao da bi za sve bilo dobro da budu obuhvaćeni i projekti takozvane “zelene politike”, odnosno politike ekoloških pristupa, među kojima je i energetska efikasnost javnih objekata.

Srpski član Predsjedništva BiH očekuje da će narednih dana biti poznato koliko je od ovih sredstava grant, a koliko su kreditna sredstva, kao i koji su uslovi za cijeli region.

– Vjerujem da će biti i političkih uslova, do sada je bar uvijek tako bilo – zaključio je Dodik.

Izvor: RTRS