Jedna od najneizvjesnijih trka na predstojećim Lokalnim izborima u BiH vodiće se u Istočnom Drvaru. Za naklonost 79 mještana te opštine, koliko je evidentirano na posljednjem Popisu stanovništva, boriće se čak 53 kandidata.

Željko Stevandić i Milka Ivanković u trci su za načelnika Opštine Istočni Drvar, dok će se za 11 pozicija u Skupšini opštine boriti 51 kandidat sa devet kandidatskih listi.

Prije četiri godine je izbore u ovoj opštini “pomeo” Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 69 osvojenih glasova, što im je osiguralo šest mandata u Skupštini. Korak za njima su bili Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta. Za njihove kandidate je glasao 31 birač iz Istočnog Drvara, prenosi Faktor.

– Normalni i patriote – glasio je slogan Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta, a interesovanje za plakatom te stranke je prešlo granice te opštine.

Međutim, u međuvremenu je došlo do prekompozicije političkih snaga na političkoj sceni Istočnog Drvara.

Zavičajni demokrati su izgubili sufiks “Mile Marčeta”, s obzirom na to da je Mile Marčeta pristupio SNSD.

Nekoliko Marčeta, predvođenih nosiocem liste Zavičajnih socijaldemokrata Ognjenom Marčetom, takođe je prešlo u SNSD.

Tako će SNSD na predstojećim Lokalnim izborima u Istočnom Drvaru ponuditi čak šest Marčeta, dok je lojalnost Zavičajnim socijaldemokratima sačuvalo pet članova familije koji se nalaze na toj listi.

Velika se bitka vodi za naklonost Marčeta koji su se prijavili za glasanje van BiH. Njih šest su se prijavili za glasanje iz Srbije.

Izvor: Faktor.ba