Ako CIK nije u stanju da glasanje posredstvom pošte vrati u zakonske okvire, taj proces je potrebno poništiti u cijeloj BiH, poručuju iz SNSD-a. Potpredsjednik banjalučkog gradskog odbora stranke Srđan Amidžić pozvao je sugrađane, koji su potpisivali bilo kakve peticije, da provjere na sajtu CIK-a BiH da nisu slučajno navedeni da glasaju iz inostranstva.

Podsjećajući da su u Banjaluci, po raznim osnovama organizovane peticije, u kojima se od potpisnika tražilo navođenje ličnih podataka, potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Srđan Amidžić upozorio je da mnoge nisu ni stigle do gradskog parlamenta.

– Cilj je da se CIK umiješa dodatno. Postavljamo pitanje šta se dogodilo sa brojnim peticijama, koje su pripadnici opozicionih starnaka prikupljali zbog navodnog rješavanja infrastrukturnih problema u Banjaluci. Većina peticija, u kojima su građani davali lične podatke, nikada nisu stigle do Skupštine grada – naveo je Amidžić.

Amidžić je dodao da iz svega može zaključiti ili da je u pitanju lažna briga za probleme građana ili da je riječ o prikupljanju ličnih podataka radi manipulacija.

Govoreći o registraciji građana za glasanje putem pošte, portparol SNSD-a Radovan Kovačević, je naveo da je nelegitimno izabran CIK postao i nezakonit.

– Očigledno da su direktni politički poslušnici SDS-a i PDP-a instalirani u CIK kako bi oko cjelokupnog izbornog procesa napravili apsolutni haos. Vidimo da je sve vezano za izborni proces prepuno manipulacija i da se sve radi sa ciljem da bi se što je moguće duže odgodio izborni proces i apsolutni izborni debakl SDS-a i PDP-a – smatra Kovačević.

Govoreći o sastavu članova CIK-a, Kovačević kaže da se nikada nije dogodilo da u CIK-u sjedi čovjek koji je bio kandidat PDP-a za odbornika u Banjaluci i čovjek koji je na sjednici CIK-a rekao da ne može da glasa “dok ne dobije partijski stav”.

– Imamo još jednog člana izborne komisije koji je došao direktno iz kabineta aktuelnog predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Sada vidimo da sve što rade – rade s ciljem manipulacije izbornog procesa i da se svima zgadi sve što ima veze sa izborima u Srpskoj i BiH – rekao je Kovačević.

Da postoje problemi i kod glasanja poštom svjedoče, kažu u SNSD-u, i primjeri iz Brčkog, Bijeljine, Teslića i Zvornika.
Komentarišući odluku CIK-a o zabrani učešća Ujedinjene Srpske na predstojećim izborima, Kovačević kaže da SNSD ovaj potez doživljava kao udar i planirani napad na političke stranke u Republici Srpskoj, te da je kazna preradikalna i nema utemeljenje u Izbornom zakonu.

Izvor: RTRS