Ispred obnovljene kuće velikog srpskog pisca Branka Ćopića u Hašnima danas počinje manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovaće u 12.00 časova otvaranju manifestacije, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Manifestaciju “Ćopićevim stazama djetinjstva”, ove godine pod nazivom “Čuvari bašte sljezove boje”, organizuje Udruženje građana “Scena”, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Kod spomen-škole “Branko Ćopić” u Hašanima sutra će u 12.00 časova biće održano predavanje o ovom velikom književniku. Organizatori ovog podsjećanja su opština Krupa na Uni i Fondacija “Branko Ćopić”.

Time će biti završena manifestacija posvećena Branku Ćopiću.

U Hašanima, u kojima je veliki Branko Ćopić proveo djetinjstvo, i odakle je crpio teme za većinu svojih djela, konačno je ovog ljeta završena replika njegove rodne kuće.

Izgradnja replike Ćopićeve kuće dio je projekta revitalizacije njegovog rodnog mjesta kroz izgradnju spomen-područja “Bašta sljezove boje”, u okviru kojeg se nalazi i “Djeda trišin mlin” i Spomen-škola u Hašanima.

Branko Ćopić spada među načitanije i najbolje srpske pisce 20. vijeka. Autor je romana, pripovjedaka i poezije za djecu i starije, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Branko je bio nadahnut pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja, a pisao je svježim, sočnim i slikovitim jezikom.

Izvor: SRNA/RTRS