Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas da je njegova posjeta Beogradu dogovorena na sastanku Kolegijuma Doma naroda, na kojem su bili Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Čović je rekao da su zbog toga nekorektni Izetbegovićevi komentari njegovog i sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem juče u Beogradu.

– Ali, bez obzira na to, ja sam se sa Vučićem mogao sastati na nekoj destinaciji, ne kao predstavnik vlasti, već kao predstavnik političke opcije kojoj pripadam. Ali, bila je najvažnija namjera – rekao je novinarima u Tuzli Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je poručio da će glasno govoriti o tome kako bi BiH trebala biti organizovana, a ne kako bi to neko drugi želio.

– Moja mjera organizovanosti je Ustav BiH i ništa više od toga – istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, benefiti jučerašnjeg sastanka sa Vučićem su veliki.

– Toliko smo stvari spustili na zemlju i sebi olakšali. Nama je zajedničko da želimo evropski put. Za razliku od nas, Vučić može otići na svaku svjetsku destinaciju, i ide. Sastaje se s predsjednikom SAD, ne tako davno s predsjednikom Francuske, kancelarkom /Angelom/ Merkel… Nije svejedno šta će Vučić reći o BiH – naglasio je Čović.

On je ocijenio da se BiH mora koncentrisati na susjedstvo.

– Naša tri susjeda su osnova naše unutrašnje stabilnosti. Ako to potcijenimo, imamo ozbiljnih problema. Vjerujem da je i ovo jedan od načina komunikacije – rekao je Čović i dodao da ne treba dopustiti da prođu godina ili dvije da se “popunjavaju rupe u komunikaciji”.

– Želim da Hrvatska, Crna Gora i Srbija budu pravi susjedi i da dođemo svi tamo gdje je Hrvatska već izvjesno vrijeme. Moramo ispuniti mnogo stvari da bismo dogodine dobili kandidatski status za EU, a sigurno to ne možemo ostvariti bez naših prijatelja – zaključio je Čović, koji je u Tuzli boravio povodom obilježavanja 30 godina djelovanja HDZ-a na tom području.

Autor: SRNA/ATV