Rudnik „ArselorMital“ iz Prijedora mogao bi da dobije koncesiono pravo na rudu u Ljubiji, ako se industrijskom probom dokaže da se ona može miješati sa rudom iz Omarske.

Naime,” Arselor Mital” iz Zenice tražio je od prijedorskog “Arselor Mitala” da im do kraja godine dostave 120.000 tona rude iz Ljubije. Nakon što je prijedorski rudnik od Vlade RS dobio odobrenje za eskploataciju u Ljubiji, radnici “Arselor Mitala” su u protekla dva mjeseca bili angažovani na eksploataciji rude iz površinskog kopa„Ciganuša“.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Budući da pruga kojom se nekada ruda iz Ljubije prevozila sada nije u funkciji, privatno preduzeće kamionima rudu transportuje do rudnika u Omarskoj. Tu se ljubijska ruda usitnjava kako bi bila testirana u visokoj peći u Zenici.

Iz „Arselor Mitala“ Prijedor za Srpskainfo su saopštili da bi isporuka ljubijske rude prema Zenici trebala da krene u toku ovog mjeseca.

– Nakon dobijanja rezultata industrijskih proba u željezari” Arcelor Mital” Zenica, biće jasnije mogućnosti industrijske primjene ljubijske rude miješanjem sa rudom iz Omarske, te se nakon toga može krenuti sa donošenjem odluka i daljih aktivnosti neophodnih za početak eksploatacije željezne rude sa ljubijskih rudišta – naveli su iz “Arselor Mitala”.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS poručuju da se ruda koja se uzima iz ležišta „Ciganuša“ zbog svojih karakteristika mora miješati sa drugom rudom iz Omarske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navode da će se u slučaju pozitivnih rezultata testiranja rude iz Ljubije, sigurno pristupiti rekonstrukciji pruge, jer je drugi vid transporta u ovom trenutku neodrživ.

-„Arcelor Mital” Prijedor je zainteresovan da se angažuje oko osposobljavanja pruge i stavljanja iste u funkciju, ali u saradnji sa Željeznicama Republike Srpske – naglašavaju iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da je najveća svjetska kompanija u proizvodnji čelika “Arselor Mital” zajedno sa RŽR “Ljubija”, osnovao preduzeće u Prijedoru.

– Prilikom osnivanja zajedničkog preduzeća još 2004. RŽR “Ljubija” je unijela u zajedničko preduzeće sva eksploataciona prava koja je imala – naglašavaju iz Ministarstva.

Poručuju da je Vlada RS dala podršku prijedorskom “Arselor Mitalu” za vršenje industrijskih testiranja ljubijske rude.

– Ukoliko rezultati budu pozitivni i dokaže se da se ova vrsta rude može koristiti zajedno sa rudom iz Omarske u peći Zenica, pokrenuće se postupak dodjele koncesije za eksploataciju željezne rude iz Ljubije – zaključuju u Ministarstvu.

Zbog mogućeg oživljavanja ljubijskih kopova najsrećniji su u opštini Oštra Luka. Zamjenik načelnika opštine Dragan Mastikosa objašnjava da je kop “Ciganuša” na području mjesta Batkovci – Stara Rijeka koje pripada ovoj opštini.

– Batkovci su dio starih rudnika i na području opštine Oštra Luka je 1.195 hektara površine ovog rudnika, a u Prijedoru je 1.810 hektara. Prema informacijama koje smo dobili mješaće se dve trećine rude iz Omarske i jedna trećina rude iz Ljubije. Od 2021. trebalo bi da se eksploatiše oko 400.000 tona na prostoru opštine Oštra Luka i to je oko 600.000 KM naknade koja će ići u budžet opštine – kaže Mastikosa.

On dodaje da je ovaj kop pripreman za eskproprijaciju prije rata i bio sprema za ekspolataciju početkom devedesetih godina.

Prijedorski „Arselor Mital“ trenutno zapošljava oko 750 radnika.

DRŽAVNE AKCIJE

U RŽR Ljubija koja ima 49 odsto udjela u „Arselor Mitalu“ Prijedor, istovremeno je i oko 70 odsto državnog kapitala. Poznato je da je nekoliko puta propao pokušaj Vlade RS da proda državne akcije u ovom preduzeću. Iz saopštenja Ministarstva energetike i rudarstva može se zaključiti da trenutna provjera kvaliteta rude iz Ljubije, kao i mogućnost da se dodjeli koncesija za njenu esploataciju, ne ometa proces prodaje državnih akcija u „Ljubiji“. -O prodaji državnog kapitala u privrednom društvu RŽR „Ljubija“ odlučiće Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, uz saglasnost Vlade Republike Srpske-napominju iz Ministarstva. Smtraju da će u slučaju da se ruda iz Ljubije miješa sa rudom iz Omarske otvoriti potpuno novu razvojnu dimenziju rudarske proizvodnje na području prijedorskog bazena.

Izvor: Srpskainfo