Mjerna letvica kod gradskog mosta pokazuje 390. Fali 30 centimetara do kritične tačke i proglašavanja redovne odbrane od poplava. Do toga, ipak, ne bi trebalo da dođe. Vrijeme, zasad, ide na ruku.

Kiša je konačno šprestala da pada. Neće je biti u toku noći i to je dobra vijest. Meteorolozi predviđaju da bi tek sutra oko 17 časova moglo da postoji 30 odsto šanse za nove kišne padavine, ali svega negdje oko sat vremena.

Noć bez kiše primiriće mještane naselja uz rijeku. Sinoć su pomalo brinuli. I ne čudi, s obzirom na to šta su sve, ranije, prošli.

“Ovo danas nije neka katastrofa jer je stalo nevrijeme i kiša. Trenutno ovdje Sana raste, dok god nosi granje i smeće po vodi znači podiže se vodostaj ali imam informaciju uzvodno da vodostaj pada i nije očekivati neku katastrofu. Ali strah je ljudi ovdje jer su nekoliko puta dohvatili dno. Ne mogu kad uđše voda uništi im sve, ako još jednom uđe ne znam šta da kažem za ovaj narod, može samo da seli odavde”, kaže Zoran Jeftić, mještanin Tukova.

Nadležne službe noćas su pratile vodostaje. I danas su se obilazile obale i bilježili vodostaji. Očekuju smirivanje situacije.

“Imajući u vidu trenutnu hidrometeorološku situaciju i predviđanja, očekujemo dalji blagi porast vodotaja Sane tako da predviđamo da neće doći do kritičnog nivoa zaštite vodostaja”, kaže Dušan Vranješ, šef odsjeka Civilne zaštite Prijedor.

“U stalnom smo konraktu sa kolegama iz S. Mosta i Ključa, i tamo je kiša prestala da pada. Kod njih je već stagancija, kod nas još malo neki period još koji cm rasti ali mislim da će sve ostati u normalnim okvirima”, kaže Nebojša Miljuš, šef Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Probleme ne očekuju ni u Novom Gradu gdje su noćas, zbog porasta vodostaja Sane, uključili prepumpne stanice. Obilna kiša u Kostajnici nije napravila problem sa vodostajima ali je blago zamutila izvorišta pa se preporučuje prokuvavanje vode za piće.

Izvor: ATV