Intenzivno padanje kiše posljednja dva dana na području Prijedora i u slivu Sane uzrokovalo je nagli rast vodostaja i vodostaj Sane trenutno iznosi 385 centimetara, saopštio je danas Štab za vanredne situacije grada Prijedora.

S obzirom na intenzitet padavina i na hidrometeorološka predviđana, očekuje se dalji blaži rast vodostaja vodotoka na području grada Prijedora – navodi se u saopštenju.

Štab je obavezao Odsjek za civilnu zaštitu i druge subjekte zaštite i spasavanja na području Prijedora da kontinuirano prate hidrološku situaciju i u slučaju približavanja kritičnim nivoima vodostaja i opasnosti pojave poplave preduzmu mjere predviđene planovima za zaštitu od poplava.

Kritična tačka vodostaja rijeke Sane u Prijedoru iznosi 420 centimetara.

Nema opasnosti od izlivanja rijeka

Na području opštine Kozarska Dubica nema opasnosti od izlivanja rijeka iz njihovih korita, a vodostaj Une je i dalje dosta nizak, potvrdio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.

On je naveo da su bujični vodotoci u porastu, ali i dalje u svom koritu, te da nizak vodostaj Une apsorbuje pojačani priliv pritoka.

Prema podacima meteorološke stanice Mlječanica, u Kozarskoj Dubici je od nedjelje, 11. oktobra, do danas palo 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Izvor: Srpskainfo