Nakon sjednice Predsjedništva US, povodom odluke CIK BiH da partiji zabrani učešće na lokalnim izborima, javnosti se obratilo rukovodstvo stranke, ali i kandidati na listama stranke koji se ne izjašnjavaju kao Srbi.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pred novinare su stali Jasmina Peulić, Bošnjakinja iz Srpca, Slavica Arsenović, Hrvatica iz Doboja i Marko Mikeš iz Banjaluke koji se izjašnjava kao Jevrej. Govorili su o tvrdnjama CIK da video-spot njihove stranke podstiče nacionalnu mržnju u BiH.

– Ovom odlukom su povrijeđena moja prava da budem birana. Već dugo živim u RS bez ikakvih problema. Video sam shvatila kao umjetničku kreaciju – rekla je Peulićeva koja je takođe uložila žalbu CIK BiH. Isto je za sebe rekla i Arsenovićeva.

Mikeš je rekao da nikada nije bio član nijedne stranke osim US.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Kao Jevrej, nikada se nisam osjećao diskriminisan. Spot sam doživio kao umjetničko djelo pojedinca, nikada se nisam osjećao uvrijeđeno ili poniženo. Što se tiče odluke CIK, ona je skandalozna. Pošto sam advokat, oduzeto mi je pravo da budem biran za odbornika u Skupštini Banjaluke – kaže Mikeš.

Radojica Čilić, kandidat US za načelnika opštine Stanari, poručio je da je odlukom CIK njemu zabranjeno da učestvuje na izborima, i da sada u toj opštini ostaje samo jedan kandidat.

Šefica izbornog štaba US Natalija Trivić poručila je da je stranka sprema na izbore i da Sud BiH nema pravo da odbije žalbu na odluku CIK.

Predsjednik Ujedninjene Srpske Nenad Stevandić ponovio je da percepcija CIK BiH o promotivnom spotu ove pratije ne može da bude pravni meritum.

On je, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, naglasio da bi konačna zabrana partiji da ide na izbore bio presedan u Evropi.

– Još devet spotova je spremno, da ih pustimo u petak, kada krene kampanja – kaže Stevandić.

Izvor: Srpskainfo