Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizovalo je sinoć koncert Beogradskog omladinskog narodnog orkestra (BONO) Radio-televizije Srbije, kojim rukovodi maestro Slavko Mitrović Cale.

Orkestar okuplja mlade školovane muzičare iz raznih krajeva Srbije, zaljubljenike u instrumentalnu muziku Srbije i Balkana.

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz izjavio je da je koncert nastavak manifestacije “Miholjsko ljeto” kojom se obilježava krsna slava udruženja.

“Zahvaljujući gradonačelniku Milenku Đakoviću i Gradskoj upravi Prijedor, koji su obezbijedili finansijska sredstva, ulaz je bio slobodan, ali je broj gledalaca ograničen na 80 – u skladu sa epidemiološkim propisima. Uz podršku Gradske uprave i Radio-kluba “Kozara” obezbijedili smo živi prenos koncerta, koji su mogli da pogledaju zainteresovani Prijedorčani na stranici Udruženja”, istakao je Šormaz.

 

 

On je nakon koncerta Slavku Mitroviću Caletu uručio člansku kartu počasnog člana Udruženja.

Repertoar kojim se ovaj orkestar predstavio prijedorskoj publici bila je narodna i izvorna muzika balkanskih zemalja, uz solistički nastup maestra Slavka Mitrovića Caleta.

“Po drugi put sam ovdje i veliko zadovoljstvo nam je bilo da sviramo za vas pokušavajući da sve vreme i ovde i u Beogradu promovišemo instrumentalnu muziku Balkana, pa i šire sa bogatim aranžmanima. Imamo misiju da se bavimo edukacijom i da ljude naučimo da slušaju ono što je dobro”, rekao je Mitrović.

Za danas je u kabinetu gradonačenika Prijedora Milenka Đakovića najavljen prijem za učesnike ovog koncert, a nakon toga u Muzičkoj školi “Savo Balaban” biće održan masterklas harmonike, na kojem će maestro Mitrović svoje sviračko znanje i iskustvo podijeliti sa mladim i afirmisanim prijedorskim harmonikašima.

Organizator manifestacije “Miholjsko ljeto” je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, pokrovitelj je grad Prijedor, a saorganizatori Kolo srpskih sestara, kulturno-umjetnička društva “Kozara” i “Milan Egić”, Muzička škola “Savo Balaban” i Radio-klub “Kozara”.

Izvor: SRNA/ATV