Poreski inspektor Nemanja Barović iz Prijedora mi je tražio 5.000 evra mita kao bi mi smanjio poreski dug i okončao istragu, a zbog njega su mi roditelji oboleli.

Rekao je ovo u okružnom sudu u Banjaluci svedok Nemanja Šarengaća poslovođa firme “ND Pile Prom” iz Novog Grada.

U ovom predmetu osim Baroviću, sudi se i njegovom kolegi iz Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru Mihajlu Ristiću koga terete za primanje mita, ali on nije vezan za slučaj pomenutog preduzeća.

Svedok Šarengaća ispričao je da je Barović kontrolu u njihovoj firmi obavljao skoro tri i po meseca.

– Kontrola je započela negde početkom ili sredinom 2017. godine. Inspektor Barović je svaki put kada bi došao povećavao bi iznos poreskog duga koji mora da platimo. Te cifre su narasle na 150, pa onda do 100.000 evra. Zvao me i svojoj kući da pričamo, te sam vidio kuda to vodi. Bio sam uveren da radimo ispravno i da nemamo toliki dug – ispričao je Šarengaća.

Istakao je da je njegova porodica bila totalno iscrpljena zbog kontrola, a otac i majka su oboleli.

– Otac je za tri meseca osedeo. Želio sam da se to završi pa sam nakon tri meseca kontrole, kada me Barović opet pozvao svojoj kući pitao ga „Šta hoćeš od nas i koliko hoćeš?“. Rekao ja da ja njemu priznam 5.000 evra, a on će meni porez smanjiti na 6.000 evra – rekao je Šarengaća.

Ispričao je da nije imao dovoljno novca da plati inspektora, pa je prodao svoj automobil „BMW“.

– Novčanice sam prethodno uslikao – rekao je Šarengaća.

Dodao je da mu je kasnije Barović tražio još 250 evra kako bi mu učinio uslugu da više računa u firmi svede na jedan.

Barovića optužnica tereti da je tokom 2018. i 2020. godine dva puta tražio i uzeo mito. Navodi se da je uzeo 2.500 evra mita od Momira Lajšića da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da plati svega 15.000 umesto 60.000 evra poreskih obaveza.

Terete ga i da je od vlasnika i poslovođe u firmi “ND Pile Prom” uzeo 5.000 evra i 250 KM kako bi izbegao da obavi svoj posao i obavi provere, a zatim mu tražio još 250 evra za ubrzavanje procedure preregistracije računa.

Ristića terete da je zajedno sa Barovićem 15. jula lani uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za manju kaznu i “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 evra.

Bilbija je bio optužen za davanje mita, ali je na prošlom ročištu sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na novčanu kaznu od 250 evra.

Izvor: Blic