Draško Stanivuković, kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke htio je da posjeti trening centar djece sa poteškoćama u razvoju, zbog čega je reagovala Ana Kotur Erkić koja je poručila da je ovo školski primjer iskorištavanja djece s invaliditetom u političke svrhe.

Erkićeva je na Fejsbuku objavila molbu Stanivukovića da prvog dana kampanje posjeti trening centar za djecu sa poteškoćama u razvoju, poručivši da je Stanivuković već prijavljen za povredu prava djeteta.

– On je izrazio želju da učestvuje u jednom treningu, baš kad kreće kampanja, i da donese simbolične “poklone”, koji jako koketiraju sa suptilnim pritiskom – napisala je Kotur Erkić na Fejsbuku i nastavila:

– Djeca s poteškoćama uglavnom ne mogu sama da izraze stav o ovakvim pitanjima i ne treba da ih se pita za politička gostovanja, jer nisu primjerena njihovom uzrastu, zrelosti i mogućnosti učešća. Roditelji, uglavnom, nisu u mogućnosti da se ovakvom političkom lešinarenju suprotstavljaju, jer im je ovo jedan od rijetkih prilagođenih sadržaja za djecu. O političkim opcijama koje imaju – odlučuju na izborima, ne na treninzima za djecu. Pa ni pravni subjekt nije u potpunosti kriv – borba za vjetar u leđa je teška, ali moraju da se ograde od ovakvih manipulacija i da roditelje pitaju za pristanak, a obavijeste – stoji u tekstu.

Ana Kotur Erkić je diplomirana pravnica, novinarka, blogerka i aktivistkinja i dobitnica brojnih nagrada.

Autor: ATV/RTRS