Mještani sela Jelićka kod Prijedora apeluju na lokalnu vlast da uvede javnu rasvjetu u njihovom mjestu.

Oni su na adresu Srpskainfo poslali pismo u kojem navode da je Jelićka mračno i sablasno mjesto. Tvrde da bi rasvjeta uticala na razvoj turizma, jer se putem kroz njihovo selo dolazi u eko-centar „Ljekarice“ u susjednoj Krivaji.

– Imajući u vidu koliko javna rasvjeta doprinosi bezbjednosti ljudi i imovine, prioritet bi bilo da se nekoliko svjetiljki postavi na putu ka eko-centru „Ljekarice“, koji je veoma posjećen, kod raskrsnice gdje se zaokreće u eko-centru i još nekoliko na putu od Gradine ka eko-centru, a to je ujedno i najnaseljeniji dio sela Jelićka – naveli su mještani.

Oni ističu da je potrebno veće ulaganje u selo kako bi se spriječila migracija stanovnika u grad.

Mještanin Jelićke i odbornik u Skupštini grada Prijedora Slavko Švraka smatra da poruke iz pisma mještana nisu suprotne odlukama Savjeta mjesne zajednice u kojima je tražena pomoć od lokalne uprave.

– S obzirom da se sada radi nova led rasvjeta u gradu radi uštede energije, smatramo da bi se moglo prići rješavanju tog problema rasvjete, da se svi dijelovi u kojima ima mještana, kao i putevi kojima djeca idu do autobuskog stajališta, osvijetle razumnom količinom svjetla – priča Švraka.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vlasnik eko-centra „Ljekarice“ Dragomir Lončar tvrdi da je ovo jedini turistički kompleks koji nije osvijetljen.

– Trebalo bi na raskrsnici postaviti par lampi i od Gradine svaki drugi stub osvijetliti. U sezoni bude po 1.500 auta za 24 sata i dešavale su se saobraćajke. Ni unutrašnjost kompleksa nije osvijetljena. Postavljeno je 15 stubova, samo lampe trebaju i da se postavi brojilo kako bi Grad Prijedor plaćao tu rasvjetu koja će biti korištena u svrhu razvoja turizma – smatra Lončar.

Dodaje da su Rusi kupili hotel u njegovom eko-centru u kojem namjeravaju da grade spa-centar i auto-kamp. Tvrdi da je zbog ovih planova rasvjeta neophodna.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Član Savjeta mjesne zajednice Gradina iz Jelićke, Radenko Jelić, ističe da je najveći problem u ovom selu čest nestanak električne energije.

– Rasvjeta jeste problem, ali preče nam je da nam poprave elektro-mrežu i održavaju makadamske puteve. Rasvjeta dolazi na kraju. Struje nestane čim vjetar duva ili pada snijeg. Ako nestane vikendom, nema je po dva dana. Na nekim mjestima su postavljeni i novi stubovi, ali niko ne prebacuje na njih kablove. Zvali smo ranije inspekciju pa su nam jedan dio odradili, ali je drugi ostao nedovršen – navodi Jelić.

Navodi da ima nekoliko uličnih svjetiljki kod igrališta i pored doma, ali da bi za uvođenje rasvjete na ostalim mjestima trebalo poboljšati elektro-mrežu.  Priča da Savjet mjesne zajednice svake godine u programu koji dostavi Gradskoj upravi traži rješavanje problema električne energije, rasvjete, popravku domova i puteva.

– Obično od svega toga se naspe dio makadamskih puteva. Đaci koji pječaše do autobusa moraju oko 400 metara proći putem kroz šumu. Tu su postavljene bandere i tražili smo da se taj dio osvijetli – tvrdi Jelić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ističe da će Jelićka uskoro dobiti vodu sa izvora „Crno vrelo“, koji je zajednički projekat Prijedora i Banjaluke, i da je za pohvalu što su skoro na par mjesta postavljeni veliki kontejneri za odvoz otpada.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i infrastrukturu grada Prijedora, Zlatko Ritan, rekao je da Gradska uprava namjerava da širi rasvjetu i uvodi je u ruralna naselja.

– U toku je modernizacija ulične rasvjete na području grada Prijedora nakon čega ćemo raditi na širenju mreže po okolnim mjestima. U to će, naravno, biti uključena i Jelićka – poručio je Ritan.

SLOŽNI MJEŠTANI

U selu Jelićka, koje je 32 kilometra udaljeno od Prijedora, ima oko 450 stanovnika. Radenko Jelić kaže da mještani ne čekaju uvijek Gradsku upravu da im riješi probleme. Oni se okupe i uz pomoć svojih mašina, za koje Grad obezbijedi naftu, odrade značajne poslove.

– Dva puta godišnje se organizujemo i krčimo šume kraj puteva. Zadnji put smo oko dva kilometra puta sami trasirali do njiva na kojima imamo velike površine zasada kukuruza. Rudnik „Areselor Mital“ nam je dao kamen, Grad naftu. U akciji je bilo 20 traktora i dva utovarivača. Loš nam je most, pa su nam 200 kubika kamena dostavili kod mosta, a mi smo traktorima preko mosta prevozili. Ostalo nam je još malo da naspemo, a nadamo se da će nam opet pomoći – kaže Jelić.

Izvor: Srpskainfo