Kratak zajednički sastanak lidera SNSD i DNS, Milorada Dodika i Nenada Nešića, večeras u Banjaluci nije donio konačan odgovor na pitanje da li će doći do razlaza ove dvije koalicione partije.

Stavovi, kako saznaje Srpskainfo, nisu približeni, a DNS će najvjerovatnije sutra, na sjednici stranačkog Predsjedništva, odlučiti da ipak napusti vladajuću koaliciju.

Jedini večerašnji dogovor je da, i ako DNS ode u opoziciju, ni jedna ni druga stranka neće učiniti ništa što bi ugrozilo poziciju Republike Srpske, naročito u Sarajevu, otkrio je izvor Srpskainfo.

Da su odnosi unutar dvije stranke ozbiljno poljuljani poznato je već dvije godine, od kada traju međusobne trzavice, prijetnje izlaskom iz koalicije, pa onda mirenje i tako do neke nove prilike.

Ovaj put otišlo se korak dalje, pa je lider DNS Nenad Nešić naprasno podnio neopozivu ostavku na funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, i to samo nekoliko sati nakon što je u Vladi Srpske, bez ikakvog posebnog obrazloženja, održan sastanak najvišeg rukovodstva SNSD, na kojem se razgovaralo o “kadrovskim pitanjima na području Srpske”.

Netrpeljivost

Ubrzo nakon Nešićeve iznenadne ostavke na njegovo mjesto je imenovan Davor Kostrešević iz SNSD.

Izvori bliski ovim strankama ističu da je kap odavno prelila čašu i da je Nešićeva ostavka bila očekivana, jer se netrpeljivost između rukovodstva SNSD i DNS može rezati nožem.

Da DNS planira da izađe iz koalicije potvrdio je juče za Srpskainfo poslanik u Narodnoj skupštini RS i predsjednik Opštinskog odbora DNS Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Glavaš.

FOTO: DNS
FOTO: DNS

– Nakon prevelikog pritiska unutar koalicije, članovima i simpatizerima DNS je jasno da mi više ne možemo da trpimo pritiske i razna obezvrjeđivanja, te da svoje političko djelovanje moramo da nastavimo mimo koalicije predvođene SNSD – istakao je Glavaš.

“Nema poštovanja”

Dodaje da je očigledno da politika DNS ne može da se ostvari unutar koalicije, jer ne postoji razumijevanje i poštovanje od strane SNSD kao najvećeg koalicionog partnera prema stavovima njegove stranke, koja je ujedno i druga po snazi politička partija unutar koalicije.

– DNS ne pristaje da bude privjesak ili pomoćna stranka već želi da bude isključivo partner, koji će biti uvažavan i koji će autonomno implementirati svoju politiku. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i narušenu demografsku sliku, moj stav je da Srpskoj trebaju političke promjene, a da DNS mora da bude u funkciji građana Republike Srpske, a ne funkcija, te da svoje političko djelovanje nastavimo u opoziciji. Ipak, konačnu odluku o svemu će da donese Predsjedništvo DNS u narednih dan-dva – rekao je Glavaš.

Odluka

Slično je potvrdio i sam Nešić, koji je rekao da će sjednica Predsjedništva DNS biti održana najvjerovatnije u subotu.

– Konačnu odluku će donijeti Predsjedništvo DNS. Interes DNS stavljam iznad ličnog interesa – rekao je Nešić.

Najnoviji rasplet događaja komentarisao je i predsjednik SNSD Milorad Dodik, koji je rekao da koalicija nije upitna, te najavio da će rukovodstvo ove dvije stranke uskoro sjesti i razgovarati o daljoj zajedničkoj saradnji.

– Nešić nije smjenjen već je podnio ostavku iz, kako je naveo, zdravstvenih razloga. On je naveo da obaveze koje ima kao direktor preduzeća u ovom trenutku prevazilaze njegovo zdravstveno stanje. Rekao sam Nešiću da za mjesec do dva, kada završi ljekarski tretman, može doći da razgovaramo o njegovom angažmanu. Ako bude zdravstveno sposoban, može opet da se prijavi za mjesto direktora preduzeća “Putevi Srpske” – istakao je Dodik.

Mangupi

Komentarišući mogući izlazak DNS iz koalicije, Dodik je istakao da će, ako se to desi, poštovati tu odluku.

– Nakon toga, ako neko od funkcionera DNS podnese ostavku, prihvatićemo je, a oni koji ne podnesu ostavku neće biti smijenjeni – poručio je Dodik.

I ovo nije prva „bračna svađa“ koalicionih partnera s obzirom na to da su SNSD i DNS u nekoliko navrata bile na rubu da raskinu svoje dugogodišnje savezništvo, ali bi, nakon kraćeg zatezanja, obje strane popustile i dogovorile da nastave dalje da sarađuju.

opštih izbora, kada je lider najveće vladajuće partije Milorad Dodik dio visokopozicioniranih ljudi svog, do tada najodanijeg političkog partnera, nazvao “mangupima” i tražio da se izbace iz stranke.

Uslijedilo je cijepanje stranke, a potom burno razdoblje unutar DNS, što je na kraju rezultiralo ostavkom dotadašnjeg lidera Marka Pavića. Od tada do danas odnos između DNS i SNSD ide silaznom putanjom.

Odmazda

Situacija je ponovo kulminirala krajem prošle godine kada je DNS izašao u javnost i saopštio da zaustavljaju dalje djelovanje u koaliciji.

Ubrzo su uslijedili pozivi na spuštanje lopte i obećanje da će rukovodstvo SNSD i DNS sjesti i o svemu razgovarati, što je i učinjeno.

Uslijedeo je period “mirovanja” da bi se odnosi opet zaoštrili sredinom ove godine, a kao kamen spoticanja u odnosu između SNSD i DNS pokazao se Prijedor, grad oko kojeg ove dvije stranke potiho biju bitku već godinama.

Sukob je završio smjenom ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, koja dolazi upravo iz Prijedora. Ta odmazda SNSD natjerala je Predsjedništvo DNS da sazove hitan sastanak na kojem je razmatran izlazak iz koalicije. Međutim, sve je na kraju završilo rukovanjem lidera te dvije stranke i porukom kako koalicija nije ugrožena.

Kalkulacije

Da li će i ovaj put biti ponovljen isti scenario?

Izvori Srpskainfo iz ove dvije stranke vjeruju da su male šanse za to, jer bi obje stranke mnogo izgubile međusobnim razlazom.

Ukoliko DNS napusti koaliciju, vlast gubi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, a odnos snaga mijenja se i na nivou BiH, gdje bi SNSD i stranke iz Srpske okupljene oko te partije izgubili trenutnu snagu koju imaju.

S druge strane, i u DNS postoji strah da bi izlazak iz koalicije mogao dovesti do novog cijepanja stranke. Napuštanje koalicije značilo bi, naime, da bi funkcioneri DNS ostali bez fotelja i upitno je da li bi svi prihvatili to novo stanje ili bi “prebjegli” u vladajuću većinu kako bi zadržali fotelju.

Rješenje nakon izbora?

Naši izvori ističu da je Nešić toga svjestan, ali da je čvrst u odluci da očvrsne stranku i da napokon vidi na koga može, a na koga ne može računati.

– Nešić želi da radi na jačanju stranke, jer smatra da je DNS predugo bila u sjenci. Za razliku od Pavića, on ne želi da se svede na “klimoglavca”, koji će slijepo slušati naredbe, bez mogućnosti da se uvažavaju stavovi i njegove stranke unutar koalicije – ističe naš izvor.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da bi SNSD vjerovatno istjerao DNS iz koalicije da nisu blizu lokalni izbori. Procjenjuje se da bi pobjeda SNSD bila neizvjesna u više od 20 opština i gradova u Srpskoj ako bi na izbore izašli bez podrške DNS.

Iz tog razloga, vjeruje se da bi sadašnja pat pozicija mogla da potraje do sredine sljedećeg mjeseca da bi se vidjelo kako ko stoji na lokalu.

“Računaju na petu kolonu”

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je na sceni još jedna u nizu bračnih svađa između SNSD i DNS, koja neće završiti razvodom prije završetka lokalnih izbora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Vjerujem da će se lopta spustiti do okončanja lokalnih izbora. Znamo da u nekim opštinama te dvije stranke imaju zajedničke kandidate i da nijednoj ne odgovara da se sada raziđu. Vjerovatnije je da će raščišćavanje računa da uslijedi nakon lokalnih izbora. Ipak, treba imati u vidu da postoji ona logična prednost koju imate kada na izbore ulazite kao dio vlasti, a ne kao opozicija, i kada možete koristiti sve one resurse koji su vam na raspolaganju. Mislim da će se voditi tom logikom – ističe Topićeva.

Podsjeća da odnosi između DNS i SNSD nisu bajni već duži vremenski period. Topićeva ističe da je na sceni jedna vrsta političkog potresa među koalicionim partnerima, i to ne samo između DNS i SNSD, već i između SNSD i SP RS.

– Ne sumnjam uopšte da najmoćniji koalicioni partner već ima rezervne igrače u SP i DNS. To je možda nešto što obje ove stranke drži u mjestu i ne dopušta im da načine konačan iskorak iz koalicije – zaključuje Topićeva.

Izvor: Srpskainfo