Opštinski i gradski odbori DNS, njih više od 50 ili tri četvrtine od ukupnog broja, odabrali su da nastave saradnju sa SNSD na lokalu i da zajedno podržavaju jedni druge na predstojećim lokalnim izborima.

Saradnju sa SNSD odbili su odbori sarajevsko-romanijske regije njih šest, kao i Bileća i još ranije Prijedor.

Ovakva poruka sa terena znači da članstvo DNS širom Republike Srpske ne želi da menja koaliciju i raskida svaki oblik saradnje sa SNSD, kaže izvor iz DNS za “Novosti”.

– Nakon poruka sa terena, ove sedmice biće održana sednica Predsedništva DNS da se potvrdi stav opštinskih i gradskih odbora. Pored Predsedništva, ove sedmice se očekuje još jedan sastanak lidera DNS Nenada Nešića i Milorada Dodika, predsednika SNSD, oko zategnutih odnosa dveju stranaka – kaže izvor “Novosti”.

ODBIO DA DA IZJAVU

NENAD Nešić, predsednik DNS, pozvan je juče u MUP RS kako bi bio saslušan u okviru istrage o zloupotrebi službenog položaja. Nešić se u pratnji advokata Branislava Cvijanovića odazvao na poziv, ali je policijskim službenicima odbio da da izjavu.

– Odazvali smo se pozivu, ali izjavu ćemo dati kada budemo pozvani u tužilaštvo – rekao je Cvijanović.
On nije otkrio šta se Nešiću stavlja na teret.Nezvanično saznajemo da je reč o zloupotrebi službenog položaja u vezi s jednim od tendera “Puteva RS”, vrednim 23 miliona KM.O. M.

Nakon odluke Predsedništva DNS proteklog vikenda da napuste savez sa SNSD nakon dve decenije, odbori ove stranke ne žele u ovom trenutku da okreću leđa svom dugogodišnjem partneru. Među gradskim odborima DNS, koji su odmah ostali pri stavu da podrže SNSD na lokalu, između ostalih su i Banjaluka, Gradiška, Bijeljina, Lopare, Ugljevik…

Potpredsednik DNS Đorđe Popović izjavio je da ta stranka ostaje verna koaliciji sa SNSD u opštini Lopare. Popović je istakao da ove dve stranke veoma dobro sarađuju, i da SNSD podržava DNS kandidata za načelnika Opštine Srećka Ilića.

– Ja sam veran koaliciji u Loparama, to je prelomna tačka gde je SDS uvek imao ogroman uticaj – naglasio je Popović.

STAV Nenad Nešić

Foto Novosti

Opštinski odbor DNS Ugljevik saopštio je da će podržavati i poštovati sve odluke Predsedništva i lidera DNS, dodavši da se u potpunosti stavlja na raspolaganje organima stranke.

DNS je u Ugljeviku ranije potpisao podršku zajedničkom kandidatu za načelnika Opštine Ugljevik Milutinu Tasovcu koji se kandidovao ispred SNSD, i u dosadašnjem periodu smo imali dobru saradnju.

– Stav DNS Ugljevik, a vezano za nastup na lokalnim izborima 2020. je da nastavimo sa podrškom zajedničkom kandidatu Tasovcu uz međusobno uvažavanje – saopšteno je iz DNS Ugljevik.

Inače, pre zvaničnog izlaska DNS iz koalicije sa SNSD, Nenad Nešić, predsednik DNS, smenjen je sa funkcije direktora JP “Putevi RS”. Nešić je nakon smene poručio da se SNSD već duži period meša u rad DNS što je i kulminiralo odlaskom dela članstva i osnivanjem DEMOS nakon prošlih opštih izbora.

Izvor: Večernje novosti