Odnosi unutar dojučerašnjih koalicionih partnera SNSD i DNS i dalje su zategnuti, a pokušaj da se „spusti lopta“ i ponovo uspostavi saradnja za sada je na klimavim nogama.

Iako su se delegacije SNSD i DNS, koje su predvodili lideri Milorad Dodik i Nenad Nešić, juče nakratko sastali u Banjaluci kako bi približili stavove, izvori Srpskainfo iz ovih stranaka ističu da to nije urodilo plodom.

– DNS na sastanku nije dobio nikakav konkretan prijedlog na osnovu kojeg bi mogao da promijeni svoj raniji stav o izlasku iz koalicije. U narednom periodu se očekuje još jedan sličan sastanak, a do tada sve ostaje na starom – ističe naš izvor iz DNS.

Težak izbor

Dodaje da se Nešić sada nalazi pred teškim izborom, jer su s jedne strane mnogi opštinski odbori, nakon odluke da se izađe iz koalicije sa SNSD, isto učinili i na lokalnom nivou.

Zbog tog njihovog poteza već su počele smjene kadrova DNS koji dolaze s tih područja, a koji su bili na funkcijama na republičkom nivou.

Prvo je prekjuče smijenjen v.d. direktora Područne jedinice Poreske uprave u Istočnom Sarajevu Marko Kubatlija, a dan kasnije i njegov partijski kolega Marko Aćić, koji se nalazio na funkciji v.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS.

Smjene

Kubatlija, koji dolazi iz Pala, kažnjen je jer Opštinski odbor DNS Pale potpisao koalicioni sporazum sa SDS i PDP kada je riječ o zajedničkom nastupu na

Iz istih razloga smijenjen je i Aćić, koji je potpredsjednik DNS za FBiH.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Njegova smjena je uslijedila nakon što je predsjednik Regionalnog odbora DNS za Federaciju BiH i delegat u federalnom Domu naroda Nikica Bosnić istupio iz koalicije “Srpska lista” u kojoj je bio sa SNSD i još nekim strankama.

Osim što su se na udaru našli kadrovi koji dolaze iz „neposlušnih“ lokalnih odbora, na udaru se našao i sam lider DNS, koji je samo dva dana nakon izlaska iz koalicije ekspresno pozvan u MUP Republike Srpske da da izjavu za navodne grijehe koje je počinio dok je bio na čelu „Puteva Republike Srpske“.

– Mnogi u DNS su kivni na SNSD i  žele da se konačno stavi tačka na koaliciju, dok ima i onih koji žele da ostanu u njoj. Rukovodstvo DNS je sada pred teškim izborom. Ukoliko prihvate povratak u koaliciju zadaće na neki način šamar onima koji su stali uz njih i izašli iz koalicije zbog čega su pojedinci već kažnjeni. S druge strane, ako potvrde definitivno da nema koalicije sa SNSD uslijediće težak period i preslagivanje stranke – tvrdi izvor Srpskainfo.

Dodaje da će se jasniji stav DNS znati nakon sjednice Predsjedništva te stranke, koja bi trebala da se održi sljedeće sedmice.

Autogol

Slična situacija je i u SNSD. Naš izvor iz ove stranke ističe da se i u najvećoj vladajućoj stranci kolebaju šta i kako dalje.

Svjesni su da će bez DNS biti oslabljeni na lokalnim izborima, dok bi s druge strane pomirenjem dali sebi autogol, jer su proteklih dana pojedinci iz te stranke, uključujući i lidera Milorada Dodika, teško optuživali Nešića za kriminal.

– Ako te dvije stranke nakon svega zakopaju ratne sjekire i ponovo postanu saveznici, postaviće se pitanje: “Pa kako sad Nešić kriminalac, a onda idemo u koaliciju s njim”. Mnogi u SNSD smatraju da to ne bi bio dobar potez za stranku, ali naravno, ima i onih koji smatraju da bi do pomirenja trebalo doći – ističe izvor Srpskainfo iz SNSD.

Izvor: Srpskainfo