Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju slavu Svetog apostola Filipa, praznika u narodu još poznatijeg kao Božićne poklade.

Ovaj praznik je značajan i po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva Filipovim postom.

Sveti apostol Filip rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog.

Revnosno je propovjedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji htjeli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslijepe i sav pocrni.

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu, ali uspjeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo. Mošti Svetog Filipa prenijete su kasnije u Rim.

Prema starom narodnom vjerovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Proslavi Božića, naime, prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali prije njega idu Božićne poklade odnosno gozbe.

Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Na taj način se bore protiv zlih sila i vještica, za koje se vjeruje da imaju jači uticaj u vrijeme poklada.

Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja.

Negdje se poslije večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a djeci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Postoji vjerovanje da bi trebalo uveče tabane trljati bijelim lukom i izgovoriti sljedeće riječi: “Vještica kao konac, u mene zubi kao kolac.”, prenosi Kurir.

Srpskainfo