Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji boravi u posjeti lokalnoj srpskoj zajednici u Viskonsinu, obratio se juče na skupu u američko-srpskoj sali, u organizaciji Republikanske stranke iz Milvokija i Inicijative “Srbi za Trampa 2020” uz kongresmena Brajana Stejla.

Grenel se privatno sastao i sa uvaženim predstavnicima srpsko-američke zajednice iz Čikaga i Milvokija, gdje je bilo riječi o skoro potpisanom sporazumu u Bijeloj kući, o implementaciji sporazuma i planovima za budućnost, kao i vitalnim pitanjima koja se tiču Srbije, srpskog naroda i srpske dijaspore”, saopšteno je iz Inicijative “Srbi za Trampa 2020”.

U petak Grenel je održao govor u sklopu okruglog stola na kome je učestvovala i srpsko-američka zajednica na kome se razgovaralo o značajnoj ulozi policije u američkom društvu, nedavnim nemirima koji su zahvatili pojedine gradove u Viskonsinu, i o podrsci organima javnog reda i mira.

Predsjednica i pokretač Inicijative “Srbi za Trampa 2020”, Olga Ravasi rekla je da su oni ravnopravni građani SAD i smatra da je pitanje javnog reda i mira, bezbjednosti porodica i mjesta poslovanja od egzistencijanog značaja za cijelo društvo.

– Velika nam je čast i od istorijskog je značaja da smo zajedno u ovoj kampanji sa ambasadorom Grenelom, sto utvrđuje naš položaj i konsoliduje sjajnu i konstruktivnu komunikaciju i saradnju koju imamo. Verujemo u pobedu i nastavak saradnje, jer se i Predsjednik Tramp i ambasador Grenel zaista postavljaju kao vrhunski prijatelji i partneri. Mi to cijenimo i činimo sve što je do nas za ove istorijske izbore – rekla je Ravasi.

Nakon okruglog stola, predstavnici inicijative su u petak prisustvovali i privatnoj donatorskoj večeri sa Grenelom i uticajnim republikancima iz Viskonsina, navodi se u saopštenju.

– Danas sam u Srpskoj kući u Milvokiju, Viskonsin – i ovi Amerikanci gore od želje da glasaju za Donalda Trampa – napisao je Grenel na Instagramu uz fotografije sa dogadjaja.

Inicijativa “Srbi za Trampa 2020.” najavila je da će Grenel u nedjelju prisustvovati liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju.

To je objavljeno na Fejsbuku Inicijative, uz konstataciju da su “američki” Srbi ponosni što će im se na nedeljnoj liturgiji u crkvi Svetog Save pridružiti Grenel.

Starješina hrama Svetog Save u Milvokiju otac Dragan Veleušić kaže da će sutra prisustvovati liturgiji u toj crkvi i poslije njenog završetka razgovarati sa predstavnicima srpske zajednice u SAD.

Kako kaže, počastvovani su Grenelovim dolaskom i što se takav sastanak održava baš u glavnom i najvećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, iako je odluka najvjerovatnije dio predizborne kampanje.

Hram SPC koji će posjetiti Grenel jedan je od najljepših u čitavoj srpskoj dijaspori, izgrađen je 1956. godine u srpsko-vizanijskom stilu.

Izvor: Srpskainfo