ПРИЈЕДОР, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - Члан Управног одбора Међуопштинске организације Савеза слијепих Приједор Слађана Миљевић, потпредсједница Међуопштинске организације Савеза слијепих Приједор Јадранка Ружичић и секретар Међуопштинске организације Савеза слијепих Приједор Јелена Дејановић.

Međuopštinska organizacija Saveza slijepih Prijedor pozvala je danas lokalne zajednice da unaprijede zapošljavanje lica sa invaliditetom, a posebno lica oštećenog vida.
Član Upravnog odbora ove organizacije Slađana Miljević kaže da ovo udruženje broji oko 170 članova, od kojih su većina penzioneri, te da je od radno sposobnih članova samo ona zaposlena i to zahvaljujući senzibilitetu međunarodne humanitarne organizacije.

Ona je na konferenciji za novinare u Prijedoru izjavila da lokalne zajednice nemaju sluha prema osobama sa invaliditetom, a pogotovo prema osobama sa oštećenjem vida.

Potpredsjednica Međuopštinske organizacije Saveza slijepih Prijedor Jadranka Ružičić kaže da je diplomirala socijalni rad 2016. godine, da je do 2018. volonterski odradila pripravnički staž u Centru za socijalni rad Prijedor, da je u prvom roku položila stručni ispit i da od tada čeka posao.

“Do sada nije bilo razumijevanja, niti konkursa za nova radna mjesta, ali trenutno je raspisan konkurs u Centru za socijalni rad Prijedor. Prijavila sam se i nadam se da će biti razumijevanja”, navela je Ružičićeva.

Sekretar Međuopštinske organizacije Saveza slijepih Prijedor Jelena Dejanović rekla je da se iz budžeta grada Prijedora finansira rad kancelarije udruženja i da su njihovi članovi ravnopravni u društvu i mogu raditi poslove kao i ljudi koji 100 odsto vide.

Međuopštinska organizacija Saveza slijepih Prijedor osnovana je 1954. godine. Današnju konferenciju za medije organizovali su radi obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa i radi predstavljanja projekta “Nismo zaboravljeni”, koji je podržala Gradska uprava Prijedor.

Iz ovog udruženja ukazuju da sredstva koja grad Prijedor iz budžeta na godišnjem nivou izdvaja za rad kancelarije organizacije nisu dovoljna za pokrivanje ostalih, dodatnih troškova predviđenih statutom, a tiču se socijalno-humanitarnih djelatnosti.

Izvor: Agencije