Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i opozicioni kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković dogovorili su na sastanku proteklog vikenda, daleko od…

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i opozicioni kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković dogovorili su na sastanku proteklog vikenda, daleko od očiju javnosti da se uzdrže od međusobnih napada u predizbornoj kampanji, saznaje Gradski portal.

I jedan i drugi traže način kako da ojačaju poziciju kod birača do 15.novembra, pa su odlučili da u finišu izborne kampanje koordinirano u svojim nastupima napadnu vladajući SNSD i posebno njegovog lidera Milorada Dodika.

Prema nezvaničnim informacijama, Stanivuković je pristao da se opet više bavi Dodikom nego Radojičićem, jer je od Nešića dobio obećanje da će DNS u kampanji okrenuti leđa akutelnom gradonačelniku. Lider DNS-a smatra da je najbolje da nastavi sa radikalizacijom odnosa sa SNSD-om kako bi što više naglasio novopečeni opozicioni status. Plan je da što glasnijim nastupom u posljednje dvije sedmice kampanje u dogovoru sa Mirkom Šarovićem poentiraju na priči da su jedini političari u Srpskoj koji imaju petlju da se suprotstave Miloradu Dodiku.

Najviše nade polažu na pogoršanje epidemiološke situacije, jer očekuju da će nervoza kod građana izazvati veći revolt prema potezima vlasti koje pokušavaju da kovid krizu koliko-toliko drže pod kontrolom.

Izvori bliski lideru DNS-a tvrde da Nešića mnogo više od rezultata stranke u Banjaluci interesuje da DNS što bolje prođe u Prijedoru i Istočnom Sarajevu. Zato smatra da je, uz izostanak međusobnog napadanja, potrebna koordinirana medijska kampanja u cijeloj Srpskoj protiv Dodika i aktuelne Vlade koju može da osigura Stanivuković sa svojim resursima, uključujući i one na društvenim mrežama.

Kako bi odobrovoljio Stanivukovića za svoj plan, lider DNS-a mora brzo da razriješi stanje u banjalučkom DNS-u. Trenutno tamo većina nije raspoložena da mijenja zacrtani kurs podrške Igoru Radojičiću za gradonačelnika što se vidjelo i na jučerašnjem skupu na Trgu Krajine kada je Nešić morao glasno da traži od ukočenih stranačkih kolega da mu aplaudiraju, a na kraju je neslavno prošao sa upozorenjem da stavi masku kao i svi ostali na trgu.

Boris Udovičić, kandidat na listi DNS-a podržao kandidaturu Igora Radojičić, potom odustao od kandidature. Udovičić je bio favorit za siguran mandat sa najviše sigurnih glasova na listi. U pisanom obraćanju istakao je da je ipak, zbog svih dešavanja i previranja na političkoj sceni u poslednjih nekoliko dana, shvatio da nije dio toga i da ga takva unutarstranačka klima sprečava da nastavi sa svojom daljom kandidaturom.

U PDP-u nezvanično priznaju da je Stanivukoviću jedini problem što je prije godinu dana sa Jelenom Trivić tražio smjenu Nenada Nešića sa direktorske pozicije, a sada mora da zažmiri na teške optužbe koje je ispaljivao na njegov račun. Zato je sa Nešićem i usaglasio plan da djeluju u dvije kolone po principu udaramo u istu metu, ali se međusobno ne sudaramo i što manje komentarišemo.

Kao i obično, nespojive spajaju interesi samo što prvi čovjek DNS-a u slučaju solidnog rezultata na izborima posebno planira drugo poluvrijeme. Nada se da će tada iza sebe imati dovoljno glasova da uslovljavajući dogovor na lokalu zatraži razgovore sa liderom SNSD-a i o povratku u okrilje vladajućih na republičkom nivou.

Nije zato teško zaključiti da je Nešić za Stanivukovića planirao samo epizodnu ulogu, stvarajući u javnosti i kod opozicije privid da je DNS zaista „okrenuo ćurak“. Jedino tako DNS ima šanse da u narednih dvadesetak dana povrati bar nešto od nekadašnjih birača prodajući se kao alternativa alternative ili u prevodu „daj šta daš“.

Izvor: gradskiportal.com