Proces da Omarska ponovo postane opština je već davno započet, i nema veze sa bilo kakvim zakulisnim političkim dogovorima, naročito sa Bošnjacima – poručuju iz ovog dijela Prijedora. Inicijativa je pokrenuta u februaru prošle godine, procedura je pokrenuta u skladu sa zakonom i izrađen je elaborat o teritorijalnoj promjeni Grada Prijedora, koji je pokazao da za to postoji opravdanost.

“Nakon toga, uputili smo zajedno sa 5.300 potpisa građana Omarske – koje smo prikupili za sedam dana – uputili na Skupštinu Grada Prijedora na razmatranje. Skupština Grada Prijedora je u novembru prošle godine dala pozitivnu ocjenu, i skupština je ta koja je to uputila na dalju proceduru Vladi Republike Srpske”, kaže Rade Rosić, predsjednik Inicijativnog odbora opštine Omarska.

Za informacije koje plasira opozicija u Republici Srpskoj, da se osnivanjem nove opštine pogoduje bošnjačkim privrednicima, u odboru kažu da su netačne – jer na teritoriji Omarske ima malo bošnjačkog stanovništva, a bošnjačkih privrednika praktično nema. Ključno pitanje koje se nameće u ovom slučaju jeste zašto je došlo do takvog nezadovoljstva mještana Omarske da praktično žele da se otcijepe, pita Dalibor Pavlović, koji je rodom iz ovog mjesta.

“Nema tu bilo kakvih političkih ustupaka, niti protežiranja bilo koga, tu je samo u pitanju poštovanje zakona. Smatram da je trebao gradonačelnik i gradska uprava, prije nego što je ta inicijativa stavljena na skupštinu, trebali su razgovarati sa inicijativnim odborom, vidjeti koji su razlozi njihovog htijenja za svojom opštinom, da li se može naći zajednički jezik, razgovarati s tim ljudima”, kaže Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Prijedora.

Prema podacima Inicijativnog odbora, Omarska ima oko 13.200 stanovnika, i površinu od 247 kvadratnih kilometara. Ove brojke je stavljaju na “sredinu” opština u Srpskoj po veličini. Izračunato je da bi budžet moguće 65. opštine u Republici Srpskoj bio oko pet miliona maraka.

Izvor: ATV