Karadžić i Mladić su etnički očistili dio Bosne koju sada zovu Republika Srpska, poručio je Izetbegović

Izmena Dejtonskog mirovnog sporazuma moguća je samo uz jaku medijaciju sila i velesila kojim domaći akteri ne mogu lako reći „ne“, kaže predsednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, javlja Tanjug.

– Dakle, predstavnici PIC-a predvođeni SAD-om, koji će od početka znati jasno šta hoće, a to mora biti normalna, građanska država s elementima zaštite konstitutivnih naroda, u kojoj svakog građanina jednako štiti vladavina zakona, a ne pripadnost konstitutivnim narodima i strankama – rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji se nalazi u samoizolaciji zbog korona virusa, kaže da se tome šta znači biti Hrvat i Bošnjak u RS-u, odnosno Srbin u HNK svedoči već 25 godina.

To, prema njegovim rečima, znači biti građanin drugog reda.
Upitan da li ima neka sećanja iz vremena potpisivanja Dejtona i da li je i čime njegov otac Alija bio zadovoljan, a za čime je žalio, Iztbegović je rekao da je bio zadovoljan time što je Dejtonski mirovni sporazum doneo mir u BiH.

– Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda, predao je skoro pola zemlje bosanske onima koji su u njoj počinili genocid, ostavio Srebrenicu, Vlasenicu, Prijedor, Kozarac, Žepu u toj polovini koja je pod kontrolom Karadžićevih političara i Mladićevih vojnika, dao entitetu koji je srpska vojska totalno etnički očistila i porušila ime Republika Srpska – naveo je Bakir Izetbegović, prenose Novosti.