Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da između Omarske i Kozarca nije rješen problem podijele teritorije, te da bi odvajanje novih opština moglo da završi na međunarodnom sudu.

On je podsjetio da je Skupština grada Prijedora usvojila inicijativu o osnivanju opštine Omarska.

– Protokolom su predmeti upućeni na republički nivo, ako Dodik najavljuje otcjepljenje to bi trebalo značiti da su razrješeni sporovi između Omarske i Kozarca jer oba prostora traže otcjepljenje od Prijedora, ako se obećava da će jedna opština dobiti saglasnost da se odvoji to bi trebalo značiti da su razrješeni problemi koji su postajali između dva lokalna dijela grada Prijedora i onaj ko daje tu ocjenu mora preuzeti obaveze u slučaju da bude sporenja na međunarodnim organizacijama između ove dvije potencijalne nove jedinice -poručio je Đaković.

On je dodao da Gradska uprava nema više uticaj na ovo pitanje.

– Nismo nikome pravili probleme, dozvolili smo da teče onako kako je narod ili onaj ko je uticao na narod donio odluke, proces teče, ostalo je samo nerazjašnjeno šta će se sa prostornim neslaganjem između dvije opštine, mi smo tražili na Skupštini da se ne ide prebrzo dok se nerazriješe prostorni odnosi – rekao je on.

Podsjećamo, predsjednik SNSD Milorad Dodik je tokom skorašnjeg sastanka sa članovima inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska obećao da će Omarska u narednih šest mjeseci postati opština.

Inače, svoju opštinu traži i susjedan mjesna zajednica Kozarac.

Sporno je što je inicijativom planirano da u sastav Omarske uđu i mjesta Babići i Kevljani, a koje predstavnici iz Kozarca žele da bude u sastavu njihove opštine.

Izvor: Srpskainfo