Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, nakon sedmodnevnog prekida zbog loše epidemiološke situacije, od danas su ponovo u đačkim klupama.

Nastavljene su i sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine. Vaspitno-obrazovne ustanove i gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije, jedinica lokalne samouprave zaduženi su da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture i da, ako bude potrebno, dostave prijedlog za ponovno obustavljanje nastave i prelazak na odvijanje nastave na daljinu.

Školsko zvono ponovo se čuje u obrazovnim ustanovama u Srpskoj. Nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola, nakon sedmice u kojoj je nastava izvođenja na daljinu putem interneta, ponovo su u učionicama. To je obradovalo djecu i njihove roditelje, ali i prosvjetne radnike, koji smatraju da im je onlajn nastava zadavala mnogo problema.

Iako je nastava vraćena u učionice, loša epidemiološka situacija nalaže da nema opuštanja u poštovanju epidemioloških mjera. Pravila su ista kao i kada je počela školska godina u septembru. Časovi su i dalje skraćeni na 20 minuta.

U Aktivu direktora banjalučke regije kažu da će direktori osnovnih i srednjih škola biti u stalnom kontaktu i pratiti situaciju u vezi sa pandemijom. Značajan problem mogu imati ako se zarazi veći broj nastavnog kadra.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u distriktu Brčko, do 6. novembra biće obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama. Odjeljenju za obrazovanje naloženo je da dostavi plan odvijanja nastave, nakon što škole ponovo počnu da rade, naročito vodeći računa o okupljanju velikog broja djece u javnom prevozu, koje je prepoznato kao žarište širenja virusa virusa.

Autor: RTRS